Člani verouka iz Ljubljane na zagrebški debati

V soboto, 22. februarja 2014, je Medžilis Islamske skupnosti Zagreb organiziral tretjo srednješolsko mektebsko (verouško) debato.

Cilja debate sta bila: zbližati se z vero in izboljšati pripravljenost odgovarjanja na vprašanja, ki jim jih postavljajo vrstniki. Tema debate je bila mladi in mediji, s poudarkom na dveh področjih: vpliv medijev na razvoj osebnosti in vpliv socialnih omrežji na komunikacijo med mladimi.

Pri uveljavljanju realizacije debate, kot obliko druženja in spodbujanja k odkritem izražanju stališč in mnenj naših madih,  je bila  glavna ideja želja po izboljšanju sporazumevanja med našimi dijaki, ki so v nabolj ranljivem odbdobju življenja in se bodo še soočali s številmini in različnimi izzivi

zagreb1_2_2014

Ob tej priložnosti so obiskali in sodelovali v debati v Zagrebu člani in članice mekteba (verouka) v džematu Ljubljana: Lejla Fazlić, Ajla Hamulić, Selma Alibegović, Dženana Jakupović, Admir Muratović in ljubljanski imam Senad Karišik. Poleg džemata Ljubljana so pri debati sodelovali tudi džemati iz Zagreba, Reke, Sisaka, Sarajeva in Olova.

Debata je bila sestavljena iz dveh predavanj in predstavitev, ki so jih predstavili udeleženci.

Med drugim so bili prisotni tudi: mufti dr. Aziz Hasanović, mufti Šefko Omerbašić, mufti dr. Mevlud Dudić, direktor Versko-izobraževalne službe Rijaseta IZ-e v BiH dr. Amir Karić, gl. imam hfz. Aziz Alili in drugi ugledni gostje.

Prvo je predavala dipl. novinarka Amira Dizdar na temo ”(Oblika in podoba medijev”, nato pa so se prestavili dijaki iz Reke, Siska in Ljubljane.

O vplivu socialnih omrežji na komunikacijo med ljudmi, so predavali predstavniki projekta ‘Djeca medija’, Društvo za komunikacijo in medijsko kulturo. Nato so se predstavili udeleženci iz Sarajeva, Olova in Zagreba.

zagreb2_22_2014

Predavanja in predstavitve udeležencev iz džematov so povzročila veliko in plodno razpravo vseh prisotnih. Posledično pa so podani skupni sklepi na temo Mladi in Mediji.

Na koncu so  podelili priznanja svem udeležencem v letošnji debati.

Druženje udeležencev debate se je nadaljevalo v prostorih OKM-ja ob Večeru verskih pesmi (večeru ilahij in kasid), katere so izvedli: hafiz Aziz  Alili, Ahmed Alili, Šerif Delić, Miralem Babajić in Halid Dolić.

Posebne čestitke gredo udeležencim iz Ljubljane, ki so imeli odlično predstavitev na omenjeno temo.

Zahvaljujemo se organizatorju gl. imamu hfz. Aziz Aliliju za povabilo.

S.K.