kocevska1

IMAMI SKUPAJ Z MUFTIJEM NA KOČEVSKEM

V sredo, 20. novembra 2013, so imami iz Slovenije skupaj z muftijem dr. Nedžadom Grabusom obiskali kočevsko regijo v sklopu svojih rednih mesečnih seminarjev.

 

Delovni dan se je začel v kabinetu kočevskega župana dr. Vladimirja Prebiliča, ki je uvodoma predstavil Občino Kočevje. Izpostavil je da ima Občina Kočevje 16.558 prebivalcev. Površina občine je 555,4 km2. Večina prebivalcev živi v samem mestu. Omenil je tudi podatek, da je pri njih največja jelka v državi, katere obseg je 6 m in višina okrog 90 m. Imajo tudi najstarejši oreh v Sloveniji, ki je star približno tisoč let. Kočevsko območje je območje divjih zveri. Tam živi okrog 300 medvedov. Ubadajo se z velikim številom brezposelnih oseb. Omenil je tudi nekaj projektov, ki jih realizirajo na področju Občine predvsem pa glede infrastrukture, ki je zelo slaba. In to je zgodovinska zapuščina prejšnjega sistema, ki je imel na področju Občine Kočevje okrog 200 km2 zaprtega in varovanega območja. Obisk imamov iz cele Sloveniji si šteje kot čast in privilegij. Izpostavil je tudi dobro sodelovanje z imamom Samirjem Jusićem. Kot župan ima zelo dobro sodelovanje s Katoliško cerkvijo, Islamsko skupnostjo, Pravoslavno in Evangeličansko cerkvijo.

kocevska1

Mufti dr. Nedžad Grabus se je zahvalil županu Prebiliču za prisrčen sprejem in odlično predstavitev Občine. Izrazil je svoje zadovoljstvo zaradi dobrega sodelovanja imama Samirja Jusića z lokalno skupnostjo. Povedal je tudi, da je zelo dobro za imame, ki živijo in delajo v Sloveniji, da se seznanijo s slovensko zgodovino med in po Drugi svetovni vojni, ker je župan, kot zgodovinar, v svoji predstavitiv spregovoril tudi nekaj besed o hudi jami v Kočevskem rogu in Gotenici, nekdaj varovanem in zaprtem območju.

kocevska3

Potem je sledil vodeni ogled Cerkve sv. Fabijana in Boštjana ter sv. Jerneja v Kočevju. V nadaljevanju so imami obiskali grobišče v Kočevskem rogu in se seznanili z zgodovino pobojev, ki so se tam zgodili. Ob strokovni razlagi g. Mihe Petroviča so se podrobneje seznanili z dogodki, ki so zaznamovali to regijo v času po Drugi svetovni vojni.

kocevska2

Sledil je še ogled Gotenice. Imamom je bil predstavljen kratek film o Gotenici, protijedrskem bunkerju in ostalih znamenitostih. S tem je bil uradni del obiska zaključen.