vlada_2013

VERSKE SKUPNOSTI Z VLADO O MOŽNOSTI IZVZETJA SAKRALNIH OBJEKTOV IZ OBDAVČITVE

Ljubljana, 16. oktobra (STA) – Predstavniki verskih skupnosti so se na srečanju s predsednico vlade Alenko Bratušek, na katerem so predstavili svoja stališča glede uvedbe nepremičninskega davka, dogovorili o možnosti, da bi iz obdavčitve izključili sakralne objekte in prostore, kjer se opravlja verska dejavnost, za hiše in stanovanja v njihovi lasti pa bi veljala uvedba davka.

Na srečanju s predstavniki vlade so svoja stališča predstavili novomeški škof in apostolski administrator ljubljanske nadškofije Andrej Glavan, ki tudi predseduje Slovenski škofovski konferenci, evangeličanski škof Geza Erniša in sekretar Islamske skupnosti v Sloveniji Nevzet Porić.

Povedali smo svoje argumente, pomisleke in bojazni, zlasti to, da takšnega zakona, kot ga predvideva predlog, ne poznajo nikjer po Evropi, so le neke variacije, je po srečanju dejal Glavan.

vlada_2013

“To bi še šlo pri hišah in stanovanjih, ne pa pri verskih objektih in prostorih, kjer se opravlja verska dejavnost,” je dejal Glavan in pojasnil, da se o sami stopnji davka danes niso pogovarjali.

Ob tem je Glavan dodal, da možnost ustavne presoje sicer ni izključena, a je poudaril, da so verske skupnosti pripravljene pomagati pri reševanju finančnih težav države.

Cerkev ima na Slovenskem v lasti okoli 2800 cerkva in kapel ter med 100 in 200 samostanov. Natančne številke župnišč Glavan ni navedel.

Kot je poudaril evangeličanski škof Erniša, so verske skupnosti po svojih močeh pripravljene nositi del krize, zato so se z vlado pogovarjali o kompromisu, ki bi bil v obojestransko korist in zadovoljstvo.

“Cerkev ne želi biti črna ovca, ampak želimo biti solidarni tudi z našimi verniki in tudi nasploh v družbi delovati povezovalno,” je dejal Erniša.

Predsednica vlade je naredila korak nazaj, mi korak naprej, je pogovore komentiral sekretar Islamske skupnosti v Sloveniji Nevzet Porić.

“Dogovorili smo se, da bi se pogovarjali o tem, da bi izvzeli sakralne objekte in upam, da bo tak dogovor dosegla z ostalimi koalicijskimi partnerji,” je dejal Porić in ob tem dodal, da v tem primeru ne bo potrebno iti po ustavno presojo.

Z vlado, ki bo imela predlog zakona o davku na nepremičnine na dnevnem redu znova v četrtek, so se pogovarjali tudi o obuditvi komisije za odnose z verskimi skupnostmi. “Kazalo bi enkrat strokovno poglobljeno razpravljati o relacijah država-Cerkev, da se to ne bi spreminjalo, kot se spreminja dnevna politika, ampak da se to uredi, kot so naredile primerljive države,” je dejal Erniša.