img_1802

Kurban-bajram v Ljubljani

V torek, 15. oktobra 2013, je v pošrtni dvorani “Slovan” na Kodeljevem potekala bajramska molitev ob kurban-bajramu. Ob tej priložnosti se je zbralo več kot štiri tisoč vernikov.

 

O tem dogodku je Slovenska tiskovna agencija (STA) zapisala:

Muslimani danes praznujejo kurban bajram

Ljubljana/Meka, 15. oktobra (STA) – Muslimani po vsem svetu danes praznujejo kurban bajram, praznik žrtvovanja. Praznik spominja na trenutek, ko je Alah Abrahamu zaukazal, naj žrtvuje svojega sina. Islamska skupnost v Sloveniji je osrednjo bajramsko slovesnost pripravila v športni dvorani na Kodeljevem v Ljubljani.

img_1812

Bajramsko molitev v Ljubljani je namesto muftija Nedžada Grabusa, ki se udeležuje letošnjega romanja v Meko, vodil sekretar Islamske skupnosti v Sloveniji Nevzet Porić.

Porić je v govoru povedal, da sta Abrahamova vera in predanost volji Alaha navdih za vsakega vernika. Njegova skrb za družino bi morala biti po Porićevih besedah zgled, še posebej v današnjem času, ko je težko ohraniti zdravo in kakovostno družino. “Čas, v katerem živimo, nam niti malo ni naklonjen, kar se tiče vzgoje naših otrok in mladih,” je dejal Porić in dodal, da je pravilna vzgoja otrok velik izziv.

Spomnil je, da je za muslimani v Sloveniji ter za Islamsko skupnostjo velik dogodek, saj so pred enim mesecem položili temeljni kamen za islamski kulturni center v Ljubljani. Povedal je, da je bilo v projekt vloženega veliko truda ter se zahvalil za podporo. “S polaganjem temeljnega kamna projekt džamije ni končan,” je dodal in opozoril, da se morajo truditi še naprej, da bo džamija čim prej zgrajena.

V poslanici ob kurban bajramu pa je Porić povedal, da so romarji, ki so se zbrali na gori Arafat pri Meki, v svojih belih oblekah ponazarjali enakost vseh ljudi. Po njegovih besedah so skupaj molili za dobro vseh ter za mir in dobro na svetu, ki sta v teh težkih časih posebej potrebna.

img_1900

Dejal je, da je molitev zelo pomembna za vsakega posameznika, pri čemer pa je potrebna vztrajnost in iskrenost. Po njegovih besedah je naše življenje v časih, v katerih živimo, zaznamovano z materializmom, zato so dnevi kurban bajrama priložnost za krepitev duše s spominom na Abrahama, na njegovo vero v boga ter na njegov odnos do družine. Dodal je še, da so dnevi priložnost tudi za to, da se pokaže spoštovanje in ljubezen do drugih ljudi, predvsem pa do tistih, ki potrebujejo pomoč.

Molitev so pripravili tudi v Kranju, Tržiču, na Jesenicah, v Škofji Loki, Postojni, Ajdovščini, Kopru, Kočevju, Trbovljah, Celju, Velenju, Mariboru, Sežani, Izoli, Novi Gorici, Krškem in Novem mestu.

V nedeljo so sicer muslimani obeležili začetek hadža oziroma tradicionalnega romanja v Meko, ki je eden od petih stebrov islama. Vrhunec romanja je bil v ponedeljek, ko so romarji molili na gori Arafat pri Meki, kjer naj bi imel prerok Mohamed zadnjo pridigo.

Danes bo v Meki potekalo “kamenjanje hudiča”, ki označuje začetek kurban bajrama. Simboličnemu “kamenjanju hudiča” bo sledilo obredno žrtvovanje živali. Ob koncu se bodo romarji sprehodili še okoli svetišča Kaba v Meki, s čimer se bo romanje tudi končalo. Letos se bo hadž končal v petek.

Fotogalerijo si lahko ogledate na tej povezavi.

Kako so ostali mediji poročali o dogodku si lahko ogledate na spodnjih povezavah.

RTVSLO

24ur – POPTV

Delo

Dnevnik

Žurnal 24