rijaset znak

SPOROČILO ZA JAVNOST OB KURBAN BAJRAMU

Ljubljana, 11.10.2013 – Islamska skupnost v RS obvešča javnost, da je kurban bajram v torek, 15. oktobra 2013. Osrednja bajramska slovesnost Islamske skupnosti v RS bo v Ljubljani, v športni dvorani »Slovan« na Kodeljevem, z začetkom ob 7:58. Jutranja molitev (sabah namaz) je ob 6:50.

 

Bajramsko molitev bo namesto muftija, dr. Nedžada Grabusa, ki se udeležuje letošnjega romanja v Mekki, vodil sekretar Islamske skupnosti Nevzet Porić.

Bajramska molitev bo organizirana tudi v Kranju, Tržiču, na Jesenicah, v Škofji Loki, Postojni, Ajdovščini, Kopru, Kočevju, Trbovljah, Celju, Velenju, Mariboru, Sežani, Izoli, Novi Gorici, Krškem in Novem mestu.

Kurban bajram je čas, ko verniki in vernice – muslimani in muslimanke – izpolnjujejo peto praktično islamsko dolžnost – dolžnost hadža oz. romanja v sveti mesti Mekko in Medino. Vsak vernik in vernica, ki sta polnoletna in zdrava, sta dolžna enkrat v življenju, če za to imata možnosti, obiskati svete kraje in opraviti peto praktično dolžnost islama. Letos se je na romanje odpravilo 44 oseb iz Slovenije.

rijaset znak

Kurbanski ali hadžijski bajram nosi v sebi močno sporočilo razumevanja in enakosti med ljudmi ne glede na rasno in nacionalno pripadnost oz. socialni položaj posameznika.

Hadž ali romanje v Mekko je obujanje spominov na dogodke, ki jih je zaznamoval Ibrahim, a.s., ko je pokazal odločnost pri svoji veri v Boga. Hkrati pa je pokazal globoko skrb za svojo družino, ki jo je nastanil v nerodovitni dolini pri Njegovi Sveti hiši, da bi molili. Svojega Gospodarja je prosil, naj jim bodo srca nekaterih ljudi naklonjena, ter da jim podari plodove, za katere bodo hvaležni. Od takrat pa do danes območje Mekke uživa sadove Ibrahimove molitve, ki jo je izrekel k Vzvišenemu Bogu.

Zato je molitev za vsakega posameznika zelo pomembna. Pri molitvi moramo biti vztrajni in iskreni. V časih, v katerih živimo, je naše življenje zaznamovano z materializmom. Zato so dnevi Kurban bajrama priložnost, da okrepimo svojo dušo s spominom na Ibrahima, a.s., njegovo vero v Boga, njegov odnos do družine, ter pokažemo ljubezen in spoštovanje do drugih ljudi, predvsem pa do tistih, ki potrebujejo našo pomoč.

Vsem muslimanom čestitamo kurban bajram BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN.

Islamska skupnost v RS