rijaset znak

BAJRAMSKO SPOROČILO ZA JAVNOST

Islamska skupnost v Republiki Sloveniji obvešča javnost, da se danes, 7. avgusta 2013, s sončnim zahodom za muslimane končuje mesec posta in se začenja tridnevni ramazanski bajram. Bajram je največji praznik za muslimane po vsem svetu. Bajram je v četrtek, 8. avgusta 2013.

 

V preteklem mesecu smo se postili in opravljali tretjo praktično dolžnost v islamu, to je dolžnost posta. Postili smo se od zore do sončnega zahoda in se v teh vročih poletnih dneh v imenu Boga odrekali vsem dobrinam. Poskusili smo razumeti več kot milijardo ljudi na svetu, ki nimajo dovolj hrane za normalno preživetje. Organizirali smo iftarje, ponudili gostoljubnost svojim najbližjim, sosedom in prijateljem ter se tudi tako poskušali približati Vzvišenemu Bogu.

Ramazan nas je duhovno okrepil. Skozi post smo v duši močneje in v telesu jasneje spoznali razliko med trenutnim užitkom in večno povzdvignjenostjo. Bajram je priložnost, da se ta pot povzdigovanja v višave človeškega sveta še enkrat poudari. Zato je treba povedati, da so bili muslimani dobri učenci v tej ramazanski šoli, saj so se od svojega velikega učitelja, ki se imenuje post, naučili, da moramo še naprej odločno stopati skozi novo obdobje, ki nas bo osvobodilo sebičnosti, zavisti in duhovne zanemarjenosti ter nas povzdignilo do ravni skromnosti, požrtvovalnosti, pridnosti, tekmovalnosti v dobrem pomenu in seznanjenosti z vsem, kar je povezano z življenjsko usodo na Zemlji.

Post kot dejanje prisrčnega srečanja s samim seboj in s svojim Gospodarjem pomeni iskreno vero in tudi plemenito védenje, da moramo veselje in srečo deliti z družino, sorodniki, prijatelji in sosedi.

Bajram je za vsakega muslimana in muslimanko velik dan. V naših srcih je Bajram radost in veselje.

Islamska skupnost v Republiki Sloveniji bo organizirala bajramske svečanosti v osemnajstih mestih v Sloveniji, in sicer v Ljubljani, Kopru, Mariboru, na Jesenicah, v Kranju, Tržiču, Škofji Loki, Postojni, Ajdovščini, Sežani, Kočevju, Trbovljah, Novem mestu, Krškem, Celju, Velenju, Izoli, in Novi Gorici.

Centralna bajramska svečanost bo v četrtek, 8. avgusta 2013, v Ljubljani v Športni dvorani Slovan na Kodeljevem z začetkom ob 5.15 uri. Bajramsko molitev bo vodil mufti dr. Nedžad Grabus, ki bo ob tej priložnosti nagovoril zbrane vernike. Začetek bajramske molitve in nagovor muftija Grabusa je predviden ob 6.30 uri.

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

(Naj je srečen in blagoslovljen bajram)