planet

REAGIRANJE ISLAMSKE SKUPNOSTI V REPUBLIKI SLOVENIJI NA INTERVJU Z GOSPO MIHAELO ŽVEGLIČ NA PLANET SIOL.NET, 8.6.2013

Islamska skupnost v Republiki Sloveniji je reagirala na intervju, ki je bil objavljen na Planet Siol.net v soboto, 8. junija 2013, z gospod Mihaelo Žveglič, svetovalko in koordinatorko programov za enake možnosti pri Zavodu Racio Social iz Celja. Naziv intervjuja je “Ob svojih stereotipih smo pozabili, da smo bili migrantski narod”. Intervju si ga lahko preberete tukaj.

REAGIRANJE ISLAMSKE SKUPNOSTI V REPUBLIKI SLOVENIJI NA INTERVJU Z GOSPO MIHAELO ŽVEGLIČ NA PLANET SIOL.NET, 8.6.2013

V soboto, 8. septembra 2013 je novinar g. Robert Gorjanc objavil razgovor z gospo Mihaelo Žveglič, svetovalko in koordinatorko programov za enake možnosti. Presenečeni smo nad določenimi izjavami gospe Žveglič. Ob tem moramo povedati, da podpiramo aktivnosti, ki vodijo k medsebojnem razumevanju vendar nas skrbi način na kateri Zavod Racio Social in gospa Žveglič predstavljajo svoje programe, še več pa nas skrbijo razlogi za izvajanje takih programov. Na ta način se stereotipi ne presegajo temveč samo poglabljajo.

Prvi problem je ta, da se slovenski državljani obravnavajo kot državljani tretjih držav. S tem se neposredno krši tudi Ustava Republike Slovenije. Poleg tega programe financira Ministrstvo za notranje zadeve, kar sproži še dodatna vprašanja. Še večji problem je ta, da se v vseh programih sodelovanje temelji na sodelovanju z nacionalnimi ali kulturnimi društvi in izključno v primeru muslimanov se aktivnosti direktno vežejo na islam. Na vprašanje novinarja Gorjanca, ”koliko pripadnikov iz tretjih držav živi na Celjskem in iz katerih držav, konkretne številke?”, gospa Mihelič odgovarja: ”Številke so relativne, ko gledaš vse te evidence, ne dobiš realne slike. Okvirno pa lahko rečem, da je v celjski regiji okrog tri tisoč pripadnikov islamske skupnosti, 935 državljanov Srbije, 273 iz Makedonije”. Ali to pomeni, da pripadniki Islamske skupnosti prihajajo iz države, ki ne obstaja ali pa niso slovenski državljani? To je poglabljanje stereotipov. Ali se na ta način lahko razvija spoštovanje? Ocene islama in islamske skupnosti in razloge sodelovanja z Islamsko skupnostjo, kot se navaja v obrazložitvi gospe Žveglič, ne moremo sprejeti in menimo, da razlogi za sodelovanje niso dobronamerni. To nas je globoko presenetilo.

Na takšen način se stereotipi ne bodo nikoli presegli. Poleg tega je navedena še ena neresnična izjava o organizaciji 20. obletnice delovanja Islamske skupnosti v Celju. Omenjeno prireditev je pripravil in organiziral Odbor Islamske skupnosti Celje ali pa mogoče ne vemo, da se v našem imenu nekaj organizira in financira?

Zaradi vsega tega medkulturni dialog nima učinkovitosti. Dokler bodo drugi služili denar in nas doživljali kot poskusne zajčke, medkulturni dialog nima prihodnosti.