mangart_2013_7

LOG POD MANGARTOM – SPOMIN NA PADLE VOJAKE

Islamska skupnost v Republiki Sloveniji je določila v svojem koledarju, da je druga nedelja meseca junija rezervirana za Log pod Mangartom. Že osmič zapored smo se zbrali na vojaškem pokopališču v Logu pod Magartom, 9. junija 2013.

 

Svečanosti se je udeležil mufti dr. Nedžad Grabus, ki je pobudnik ideje, da se vsako letno spominjamo padlih vojakov na Soški fronti v času Prve svetovne vojne. Povabilu se je odzval bovški župan g. Siniša Germovšek, načelnik Upravne enote Tolmin g. Zdravko Likar, župan Občine Cazin mag. Nermin Ogrešević, minister pri Vladi Unsko-Sanskega kantona g. Mirsad Topčagić, številni imami iz Sloveniji, predsedniki izvršnih odborov in člani Islamske skupnosti.

mangart_2013_2

Mufti dr. Nedžad Grabus v času nagovora

Prisotne je najprej nagovoril mufti dr. Nedžad Grabus, ki je povedal nekaj besed o Prvi svetovni vojni in vlogi Bosne in Hercegovine oz. Bošnjakov v tej vojni. Ob tej priložnosti se spominjamo vseh vojakov, kot muslimani opravimo molitev za muslimane in jim oddamo svoje spoštovanje. Na ta način pokažmo svojo predanost vrednotam za katere smo se skupaj borili z vsemi narodi v Evropi. Za nas je pomembno, da ohranjamo spomin na svojo zgodovino. Zato bi se posebej zahvalil g. Likarju, ki je imel razumevanje za naše potrebe tukaj v Logu pod Mangartom pri menjavi nagrobnih spomenikov in postavitvi spomenika. Veliko je tudi drugih pokopališč kjer so pokopani Bošnjaki, vendar ne vemo točne lokacije. Želim vas obvestiti, o tem sem obvestil tudi predsednika Republike Slovenije gospoda Boruta Pahorja, da razmišljamo o ideji, da naredimo repliko džamije, ki je nekoč stala tukaj v Logu pod Mangartom. Naslednje leto je stota obletnica od začetka Prve svetovne vojne. Zemljišče na katerem je stala džamija je sedaj v zasebnem lastništvu. Zato razmišljamo, da džamijo iz Loga pod Mangartom zgradimo nekje na področju Občine Cazin. Župan Občine Cazin mag. Nermin Ogrešević je izrazil svojo pripavljanost, da pomaga pri tem projektu. Trenutno razmišljamo o tej ideji. Ta džamija bo spomenik za obdobje, ki je za nami, je med drugim povedal mufti dr. Nedžad Grabus.

mangart_2013_3

Župan Občine Bovec g. Siniša Germovšek

Župan Občine Bovec g. Siniša Germovšek je med drugim povedal, da je že eno leto minilo odkar smo postavili spomenik padlim Bošnjakom v Logu pod Mangartom. Spomnil je na skorajšnjo stoletnico od Prve svetovne vojne in težke čase, ki so jih vojaki preživljali v času grozovite vojne. Spomnil je tudi na vojno v Bosni in Hercegovini, ki se ne bi smela zgoditi.

mangart_2013_4

Načelnik Upravne enote Tolmin g. Zdravko Likar

Načelnik Upravne enote Tolmin g. Zdravko Likar je izpostavil svoje zadovoljstvo, ker je med nami, Bošnjaki, ki bogatimo slovenski narod. Po njegovih besedah so vojaki, ki počivajo v Logu pod Mangartom del slovenske zemlje. Padli so nekje visoko v gorah. Moramo se zamisliti zakaj je bilo vse to potrebno, zakaj je potrebno da toliko mladih ljudi umre, zakaj, ker je mir najvišja vrednota. Žal so tudi danes nekateri, ki spodbujajo nasilje. To naše zbiranje nam pomaga, da v srcu dobro mislimo in si rečemo še enkrat, nikoli več vojne, in je s tem svoj nagovor sklenil g. Likar.

mangart_2013_5

Župan Občine Cazin mag. Nermin Ogrešević

Župan Občine Cazin mag. Nermin Ogrešević je izrazil svoje zadovoljstvo, ker se je udeležil spominske slovesnosti v Logu pod Mangartom. Na ta način želimo pokazati, da cenimo tisto kar ste naredili in da cenimo vaš trud. Zahvaljujem se da ohranjate spomin na te ljudi. Mi imamo odgovornost za svojo zgodovino. Zelo pomembno je da vemo kaj se je tukaj dogajalo. Iz tega se lahko nekaj naučimo. Naše usoda je zelo prepletena. Vem, da je veliko Bošnjakov v Sloveniji in da zelo dobro sodelujete z vašimi domačini. Naša naroda imata skupne cilje in sicer, da živimo v blaginji za vse nas, v miru ipd. Velike možnosti za sodelovanje so in upam, da jih bomo znali izkoristiti, je med drugim povedal mag. Ogrešević.

menagart_2013_6

Minister pri Vladi USK g. Mirsad Topčagić

Minister pri Vladi Unsko-Sanskega kantona g. Mirsad Topčagić je v svojem nagovoru spomnil na zgodovinska dejstva, ki zaznamujejo bosansko vojsko kot so hrabrost in drznost. Spomnil je kako je nastajala bosanska vojska v različnih državno-pravnih ureditvah skozi zogodvino. Izpostavil je pomembnost obeleževanja zgodovinskih datumov, ki so pomembni za bošnjaški narod.

Imami so se spomnili padlih vojakov s suro Ja-sin. Srečanje je bilo zaključeno z opoldansko molitvijo na prostem, ki jo je vodil mufti dr. Nedžad Grabus.

Zahvaljujemo se imamu Munziru Čelenki in Odboru Islamske skupnosti Jesenice na čelu s h. Atifom Rekićem za pomoč pri organizaciji spominske slovesnosti v Logu pod Mangartom.

Nevzet Porić

 

mangart_2013_7

Ob zaključku uradnega dela slovesnosti

mangart_2013_8

V času opoldanske molitve

mangart_2013_9

Mufti in sekretar v družbi članov Islamske skupnosti iz Ajdovščine

mangart_2013_1

Mufti dr. Nedžad Grabus se je v družbi delegacije iz Cazina sprehodil po pokopališču