otvorena_vrata

DAN ODPRTIH VRAT MEKTEBA V LJUBLJANI

V nedeljo, 2. junija 2013, je organiziran poseben dan za otroke, ki obiskujejo mekteb v Ljubljani – Dan odprtih vrat.

 

 

Ob tej priložnosti vrata so bila odprta tudi za vse tiste, ki se želijo od blizu spoznati z načinom dela v mektebu, da se pogovorijo z muallimi (učitelji), ki učijo otroke, razgledajo mektebske učilnice in si pogledajo razstavo likovnih del in džamij, ki so jih izdelali otroci na podlagi idejne zasnove zgleda džamije v Ljubljani kot tudi druge izdelke, ki so jih učenci med letom pripravili.

Mektebski pouk v Ljubljani, je v šolskem letu 2012/2013, obiskovalo 460 otrok. Pouk je bil organiziran na način, da so bili otroci glede na starost, razdeljeni v štiri skupine, in sicer:

–          I. skupina (od 5 leta do II razreda OŠ) – muallima Ela Porić

–          II. skupina (III, IV in V razred OŠ) – muallima Sumeja Fidani

–          III. skupina (VI, VII in VIII razred OŠ) – Senad ef. Karišik in

–          IV. skupina (IX razred OŠ in SŠ) – Špendi ef. Fidani.

otvorena_vrata

Po uvodnih pozdravnih besedah Senada ef. Karišika so starše, učence in prisotne pozdravili tudi ostali muallimi in jih seznanili z delom vsake skupine posebej in poudarili kako pomembno je, da se otroci pravočasno vpišejo v mekteb, in sicer v mesecu septembru, ko vsako leto poteka vpis in da mektebski pouk obiskujejo redno. Mualimi so na koncu poudarili, da sta pravočasen vpis ter kontinuiran in reden prihod v mekteb ključna faktorja za uspeh pri učenju in delu otrok. Otroci so prisotnim izvedli eno ilahijo (pobožno pesem) in ob tem izvabili nasmeh in zadovoljstvo na obrazih svojih staršev, ki so spremljali vsak njihov ton in besedo.

Seveda je bil najlepši del celotne prireditve tisti, ko so otroci vstopili v ”zabavni park” in skočili na napihljiva igrala, ki so bila samo za njih postavljena kot presenečenje za najmlajše s strani muallimov in odbora džemata Ljubljana.

Tovrstni dogodki so najlepši možen način za zaključek mektebskega leta in priložnost, da se povabi starše in otroke na nadaljevanje tudi v naslednjem šolskem letu. Vpis za šolsko leto 2013/2014 bo potekal 1., 7. in 8. septembra 2013 od 10. ure dalje v prostorih džemata Ljubljana na naslovu C. Andreja Bitenca 70, Ljubljana. Vabimo vas na pravočasen vpis v mekteb in vas pričakujemo v čim večjem številu tudi naslednje leto.

Sumeja Fidani