predsednik4

OB OBISKU PRI MUFTIJU PREDSEDNIK PAHOR POZDRAVIL STOLETNO TRADICIJO ISLAMA NA SLOVENSKEM

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je odzval povabilu muftija dr. Nedžada Grabusa in obiskal Mešihat Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji, 22. maja 2013. To je bil prvi obisk predsednika Republike Slovenije pri Islamski skupnosti v RS.

 

Mufti dr. Nedžad Grabus je predsednika Boruta Pahorja sprejel skupaj s sodelavci Ibrahimom Malanovićem in Nevzetom Porićem.

predsednik2

V prisrčnem in odprtem pogovoru sta se predsednik Borut Pahor in mufti Nedžad Grabus pogovarjala o stoletni prisotnosti muslimanov na področju Republike Slovenije in posebej opozorila na dejstvo, da je bila prva džamija v Sloveniji zgrajena že leta 1916 (Log pod Mangartom) takoj po končani prvi svetovni vojni pa tudi porušena. Strinjala sta se, da so muslimani v Sloveniji že eno stoletje prisotni tudi simbolno, kar pomeni, da džamija, ki bo zgrajena v Ljubljani, ni prva na našem območju. Mufti dr. Nedžad Grabus je predsednika seznanil, da si želi Islamska skupnost zgraditi repliko prve džamije iz Loga pod Mangartom.

predsednik1

Pogovori so tekli o aktualnem projektu izgradnje džamije oz. Islamskega kulturnega centra v Ljubljani. Ob tej priložnosti je mufti dr. Grabus tudi uradno povabil predsednika Boruta Pahorja, da na slovesnosti, ki bo 14. septembra 2013 položi temeljni kamen za Islamski kulturni center v Ljubljani. Predsednik Pahor je povabilo na dogodek, na katerega bo povabljen tudi emir države Katar Šejh Hamad bin Khalif al Thani z veseljem sprejel.

predsednik3

Gostitelj mufti je predsedniku predstavil knjižnico Kulturno – izobraževalnega zavoda Averroes, ki postaja vodilna inštitucija iz področja islamistike v Sloveniji. Strinjala sta se, da so takšne ustanove zelo pomembne za družbo, v kateri živimo. Tovrstna knjižnica omogoča boljše razumevanje med ljudmi in pomaga vsem pri lažjem spoznavanju Islama in islamske kulture v Sloveniji.

predsednik5

Predsednik Pahor je muftiju zagotovil, da to ni zadnji obisk predsednika republike v Islamski skupnosti in je prepričan, da bosta tudi v prihodnje oba razvijala sodelovanje in skrbela za medsebojne dobre odnose. V Islamski skupnosti razumejo obisk predsednika republike Boruta Pahorja kot željo za utrjevanje medsebojnega spodbujanja, da vsi skupaj delamo za dobro in blaginjo naše družbe.

predsednik6