istanbul2

MLADINA ISLAMSKE SKUPNOSTI V ISTANBULU

Ženski del mladinskega kroga Džemata Ljubljana je marca 2013 obiskal enega izmed najlepših mest islamske kulture – Istanbul.

 

 

Tokrat je bil izlet zastavljen nekoliko drugače, saj smo se povezali z bošnjačko mladino, ki živi in študira v Istanbulu. Skozi prijetno druženje in obiskovanje znamenitosti so nam gostitelji na edukativen način predstavili zgodovinsko pomembna dejstva, ki so potekala na tem področju. Glavne znamenitosti, ki smo si jih ogledali in njihove značilnosti:

– Sultanahmedova džamija (Plava džamija), ki jo je Mehmet Aga zgradil za sultana Ahmeta I. in je edina mošeja v Carigradu, ki ima 6 minaretov.

– Hagia Sofija z značilno silhueto štirih minaretov, ena izmed največjih graditeljskih dosežkov, saj je bila prvih 1000 let svojega obstoja tudi največja stavba na svetu; prvotno zgrajena kot cerkev, nato spremenjena v džamijo, in danes muzej

– Topkapi Saray, nekdanja rezidenca osmanskih sultanov, danes prav tako muzej, kjer med drugim hranijo tudi nekatere predmete, ki so pripadali Muhammedu, a.s.  (odtis noge, sablja, ogrinjalo, pismo, ključi Kabe)

– Sulejmanova džamija, najrazkošnejša carigrajska dvorna mošeja, ki po svoji lepoti tekmuje s Plavo džamijo, delo velikega arhitekta Sinana, ki jo je zgradil v znak spoštovanja do svojega pokrovitelja Sulejmana

–  Eyubova džamija, džamija Muhamedovega, a.s., ashaba (prijatelja) Eyub el Ensari,

– Ortaköy džamija, edinstvena neobaročna džamija neposredno ob morju, v pristanšču Bešiktaš

– Beyazitova džamija

– Kapal čaršija, Grand Bazar

istanbul2

Z ozirom, da se Istanbul razteza na dva kontinenta, smo obiskale tudi azijski del Istanbula, ki se kljub bližini že na prvi pogled popolnoma razlikuje od evropskega. Tu smo punce imele edinstveno priložnost, da v spremstvu vodiča obiščemo (islamsko) teološko fakulteto Ilahiyat univerze Marmar, kjer smo si pobliže ogledale, kako poteka izobraževanje ter se študentom pridružile pri opoldanski molitvi (podne namaz). Povzpeli smo se tudi na najvišjo točko tega območja, Büyük Çamlica, od koder se odpira neverjeten pogled na Istanbulsko silhueto s številnimi minareti kakršno pri nas pogrešamo.

Vredno omembe je vsekakor to, da smo skupaj z našimi prijatelji 3. marca obeležili dan neodvisnosti BiH. Asociacija Bošnjačkih študentov v Istanbulu, ki je organizirala kulturno-zabavni program, šteje kar 350 članov, skupaj pa izvajajo neverjetne projekte, ki se lahko primerjajo z nekaterimi institucijami. Manifestaciji je prisostvoval tudi voditelj tv oddaje Face to face, Senad Hadžifejzović, ki je bil nad njihovo angažiranostjo zelo navdušen.  Zato smo naše druženje nadaljevali še naslednji dan, ko je g. Hadžifejzović  suvereno odgovarjal na naša vprašanja ter s perspektivnimi odgovori zadovoljil naše interese. Med drugim je bilo govora o tem,  kako izkoristiti pridobljeno globalno znanje mladih intelektualcev  v neglobalni državi ter izgubljanje nacionalne identitete mladih kot poglavitni dejavnik predstavljanja samega sebe in funkcioniranja  v družbi.  Zato je za konec še poudaril, kako pomembno je, da se udejstvujemo takšnih druženj in kulturnih dogodkov, da se zavedamo svojih korenin, da jih spoštujemo in da negujemo svojo vero in kulturo in da se enostavno ne izgubi v sistemu države v kateri živimo. V  zadovoljstvo nam je, da smo ob tej priložnosti kot članice Džemata Ljubljana pustile pozitiven vtis pri g. Hadžifejzoviću, ki nam je namenil posebno pozornost in pohvalo za naše delovanje. Kot del mladinskega kroga Ljubljana smo naše aktivnosti ter projekte uspele predstaviti v najboljši luči ter tudi ostalim dali nekaj novih idej za nadaljni razvoj.

istanbul1

Po opravljanju molitev v vseh občudojočih džamijah in ob vsakem pozivu na molitev smo se zavedle kako zelo pogrešamo IKC v Ljubljani. Želja po izgradnji IKC je bila toliko večja, ko so nas ob povratku domov na molitev pozivali mobilni  telefoni namesto avtentičnih ezanov z minaretov. Vsekakor pa tak izlet predstavlja še eno izmed uspešnih mladinskih druženj in utrjevanje iskrenih prijateljstev. In zares, pravi prijatelji so tisti, ki te nečesa naučijo, kajti skozi povezovanje z ostalimi mladimi smo eni od drugih pridobili mnogo znanja. Takšnih izkušenj si v prihodnosti želimo še več, da bi obogatili naše aspekte in s tem tudi prispevali k doborobiti naše skupnosti.

Šemsa Zec