muhamed-salkic3

UMRL JE MUHAMED SALKIĆ, GENERALNI SEKRETAR RIJASETA ISLAMSKE SKUPNOSTI V BiH

V ponedeljek, 14. januarja 2013, je v popoldanskih urah umrl Muhamed Salkić, generalni sekretar Rijaseta Islamske skupnosti v Bosni in Hercegovovini.

 

Muhamed Salkić je svojo delovno dobo preživel v službi Islamske skupnosti ter je skrbno in dosledno opravljal vse dolžnosti, ki so mu bile zaupane. Krasila ga je odprtost in vedrina duha, posvečenost interesom Islamske skupnosti, doslednost pri  spoštovanju normativnih aktov in pripravljenost, da vloži vse napore, da bi dosegel rešitve, ki so v interesu muslimanov in Islamske skupnosti. Kot generalni sekretar Rijaseta je dal velik doprinos razvoju Islamske skupnosti in je bil aktiven pobudnik vseh pomembnih procesov in projektov, ki jih je Rijaset Islamske skupnosti v BiH vodil v preteklih dveh stoletjih.

muhamed-salkic

Muhamed Salkić je bil rojen v Izbodu, Breza, 1949. leta. Osnovno šolo je končal v Brezi in se vpisal v Gazi Husrev-begovo medreso v Sarajevu in jo uspešno zaključil leta 1969. Na mesto imama v Kazanfer-begovi džamiji v Višegradu je bil imenovan 1. februarja 1971. leta, a že leta 1973., je bil imenovan za glavnega imama Medžlisa Islamske skupnosti Višegrad. Na Pravni fakulteti v Sarajevu je diplomiral leta 1979 in istega leta je z mesta glavnega imama v Višegradu premeščen na mesto sekretarja Medžlisa Islamske skupnosti Sarajevo. Od leta 1981 do 1983 je delal kot odvetniški pripravnik v odvetniški pisarni odvetnika Edaha Bećirbegovića in Alije Alihodžića v Sarajevu. Za direktorja Pravne službe pri Starješinstvu Islamske skupnosti za BiH, Hrvaško in Slovenijo je bil imenovan leta 1983 in na tem mestu je ostal vse do začetka vojne v BiH leta 1992. V začetku vojne je bil v Brezi angažiran na funkciji sekretarja za gospodarstvo in družbene dejavnosti pri Občini Breza in to dolžnost je opravljal vse do konca marca 1994. Muhamed Salkić je bil izbran 28. aprila 1993, za sekretarja Sabora Islamske skupnosti v BiH. Zaradi prekinjenih potnih komunikacij je to dolžnost prevzel 23. marca 1994. Oktobra 1994, je bil imenovan za generalnega sekretarja Rijaseta Islamske skupnosti v BiH. Na tej dolžnosti ga je doletela smrt.

Molimo Vzvišenega Boga, da Muhamedu Salkiću podari Svojo milost in mu pripravi mesto v Džennetu.

Muhamed Salkić je bil veliki podpornik Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji in njenega muftija dr. Nedžada Grabusa. Posebej je bil naklonjen projektu izgradnje Islamskega kulturnega centra v Ljubljani. To je tudi praktično dokazal, ko je podprl ta projekt takrat, ko je bilo to najbolj potrebno. Zato smo mu posebej hvaležni.

Datum pogreba (dženaze) še ni določen. Rijaset Islamske skupnosti v BiH bo pravočasno obvestil javnost o datumu in uri dženaze namaza.

“Inna lillahi ve inna ilejhi radžiun.”