rijaset znak

SPOROČILO ZA JAVNOST – BAJRAM NAMAZ V PETEK

Islamska skupnost v Republiki Sloveniji obvešča javnost, da je kurban bajram v petek, 26. oktobra 2012. Bajram bo trajal do ponedeljka, 30. oktobra 2012. Centralna molitev, ki jo pripravlja Islamska skupnost v Republiki Sloveniji, bo organizirana v športni dvorani “Slovan” na Kodeljevem z začetkom ob 7. uri. Bajramsko molitev bo vodil mufti, dr. Nedžad Grabus, ki bo zbrane vernike tudi nagovoril. Muftijev nagovor je predviden ob 8. 25 uri.

Bajramska molitev bo organizirana tudi v drugih slovenskih mestih, kjer deluje Islamska skupnost, in sicer v Mariboru, na Jesenicah, v Kopru, Velenju, Celju, Trbovljah, Kranju, Škofji Loki, Tržiču, Postojni, Sežani, Izoli, Ajdovščini, Novi Gorici, Kočevju, Novem mestu in Krškem.

Hadži bajram je praznik, ki ga muslimani praznujemo pri izpolnjevanju pete islamske praktične dolžnosti – hadža ali romanja v Meko. V četrtek, 25.10.2012, se bodo romarji zbrali na planoti Arefat v bližini Meke. Med njimi bodo tudi romarji iz Slovenije. Molili se bodo za mir na svetu in razumevanje med ljudmi ne glede na to, kateri veri pripadajo. Globaliziran svet je postal povezan, ljudje pa smo medsebojno tako odvisni kot še nikoli prej. Zato je še pomembnejše, da vztrajamo pri spoštovanju človeka, njegovi popolni integriteti, da spoštujemo svojega brata in soseda ter varujemo dostojanstvo vsakega Božjega bitja. Prazniki so priložnost, da omehčamo svoje srce, pozabimo na zamere, si podarimo lepo besedo, radost življenja delimo s svojimi najbližjimi, prijatelji in sosedi.

Na romanju so vsi enaki, kateremu družbenemu razredu nekdo pripada ni možno prepoznati niti po oblačilih. Beli ihram (oblačilo v času romanja) simbolizira enakost pred Bogom, ki bo posebej poudarjena na Sodnem dnevu, v katerega verujemo. Simbolika enakosti, ki jo lahko vidimo v času romanja, je močno sporočilo, ki nas spodbuja, da živimo v miru, skladu in medsebojnem razumevanju, kajti ta svet je prehoden in zato ga je potrebno maksimalno izkoristiti za opravljanje dobrih del in enakosti med ljudmi ne glede na to, kateri verski tradiciji pripadajo.

Letos se je romanja udeležilo 21 romarjev iz Slovenije, ki so v Meko prispeli v četrtek, 18. oktobra 2012. Njihov povratek v Slovenijo je previden 15. novembra 2012.

Vsi tisti, ki niso na romanju v Meki, praznujejo Kurban bajram.

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

(Naj je srečen in blagoslovljen bajram)