rijaset znak

SPOROČILO ZA JAVNOST OB PREDLOGU NOVELE ZAKONA O ZAŠČITI ŽIVALI

Islamska skupnost v Republiki Sloveniji je, 28.9.2012, ob sprejetju besedila predloga novele zakona o zaščiti živali, ki ga je pripravila Vlada Republike Slovenije izrazila svoje nasprotovanje v katerem je med drugim zapisala.

 

 

 

SPOROČILO ZA JAVNOST ISLAMSKE SKUPNOSTI

ob predlogu novele zakona o zaščiti živali

 

V četrtek, 27. septembra 2012, je Vlada Republike Slovenije določila besedilo predloga novele zakona o zaščiti živali, ki med drugim prepoveduje obredno klanje živali.

V Islamski skupnosti smo mnenja, da takšen odnos do tega vprašanja ni temeljito preučen, saj v Evropi obstajajo tudi izjeme na tem področju. Popolnoma napačno je predstavljati ta proces samo kot obrednega, tu gre pravzaprav za način zakola, ki so ga ljudje prakticirali tisočletja in ga tudi danes prakticirajo ne samo v Sloveniji, temveč v celotni Evropi. To je zakol živali brez omamljanja. Seveda mora to biti storjeno na na najbolj human način.

V Islamski skupnosti enkrat letno praznujemo Kurban bajram, ki je en od dveh največjih praznikov med muslimani. To je praznik, v katerem pomagamo revnim in poskušamo vsaj v času Bajrama zagotoviti kurbansko meso tistim, ki so tega potrebni. Tudi nekaterim ustanovam, kot so domovi za ostarele, sirotišnice in podobno podarimo določeno količino mesa. Sprejetje omenjenega zakona bo dodatno otežilo zagotovljeno versko pravico muslimanom. Zato zoper besedila novele zakona o zaščiti živali, ki ga je pripravila Vlada Republike Slovenije, povzdigujemo svoj glas in pričakujemo, da bo Država v prihodnje več pozornosti posvetila manjšinskim skupnostim v Sloveniji, saj je to eno od osnovnih načel demokratične družbe. Posebej nas skrbi brezčutnost v razpravah, ki se nas tičejo, brez da bi nas kdorkoli vprašal, kaj si mislimo o tem. Kar lahko naredimo, je, da izrazimo svoje nasprotovanje zoper besedila predloga novele zakona, ki se nanaša na obredno klanje živali.

Mešihat Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji