razstava7

V LJUBLJANI ODPRTA RAZSTAVA »SISTEMI IN ORNAMENTI«

V petek, 28. septembra 2012 je v Mednarodnem grafičnem likovnem centru (MGLC), Grad Tivoli v Ljubljani odprta raztava »Sistemi in ornamenti.

 

 

Razstava Sistemi in ornamenti je predstavitev sodobne umetnosti Bližnjega vzhoda v navezavi na zgodovino ljubljanskega grafičnega bienala. Predstavlja umetnike, katerih delo zaznamuje intrigantna napetost med sodobnim univerzalizmom in njihovim poreklom, ki ga opredeljujejo politične, družbene in kulturne specifike Bližnjega vzhoda.

razstava5

Njihova dela izhajajo predvsem iz konteksta islamske kulture in pod vprašaj postavljajo globalni umetniški univerzalizem, ki znotraj globalnega umetnostnega sistema sicer upošteva, a hkrati tudi nevtralizira kulturne različnosti in nacionalne identitete. Razstava preobrača naše podedovane in medijsko posredovane stereotipe o islamski družbi in kulturi z vpogledom v sodobno, urbano, arabsko (in iransko) kulturo ter predstavlja umetnike, ki politične vsebine posredujejo na zadržan, nespektakularen način.

razstava4

Sodelujoči umetniki so: Nazgol Ansarinia, Jananne Al-Ani, Taysir Batniji, Hala Elkoussy, Mounir Fatmi, Abdulnasser Gharem, Mona Hatoum, Susan Hefuna, Rachid Koraïchi, Moataz Nasr, Walid Siti, Hassan Sharif, Slavs and Tatars.

razstava1

Poleg omenjene razstave je bila istega dne odprta tudi manjša razstava iz zbirke MGLC: »Istanbul-Isfahan« Dušana Piriha Hupa, velikega popotnika in ljubitelja Turčije in Bližnjega vzhoda.

Odprtja razstave sta se udeležila mufti dr. Nedžad Grabus in sekretar Nevzet Porić.

 

razstava2

 

razstava3