kavazovic3

NOVI REISU-L-ULEMA JE HUSEIN KAVAZOVIĆ

Husein Kavazović je v nedeljo, 23. septembra 2012 izbran za reisu-l-ulemo v BiH. Na položaju reis-ul-uleme bo nasledil dr. Mustafo Cerića. Husein Kavazović je v nedeljo, 23. septembra 2012 izbran za reisu-l-ulemo v BiH. Na položaju reis-ul-uleme bo nasledil dr. Mustafo Cerića.

Novega reisu-l-ulemo v BiH je v nedeljo, 23. septembra 2012 na tajnih volitvah izbralo volilno telo Islamske skupnosti, ki šteje 382 članov – vsi muftiji, direktorji in dekani islamskih izobraževalnihinstitucij, imami in predsedniki medžlisov (odborov) Islamskeskupnosti. Islamska skupnost v Republiki Sloveniji je v volilnem telesu zastopljena s 35 glasovi. Tako so imami in predsedniki odborov organizirano potovali v Sarajevo in oddali svoj glas.

kavazovic4

Pred začetkom volitev za reisu-l-ulemo

Na volitvah je sodelovalo 354 članov volilnega telesa. Kavazović, mufti v Tuzli, se je za položaj potegoval skupaj z muftijem v Travniku Nusretom Abdibegovićem ter sarajevskim muftijem Huseinom Smajićem. Kavazović je prejel 240 glasov, Abdibegović 69, Smajić pa 45.

kavazovic5

Z desne: dr. Mustafa Cerić, hfz. Ismet Spahić, mag. Husein Kavazović, mag. Nusret Abdibegović, mag. Husein Smajić

Novi reis-ul-ulema se je po izvolitvi zahvalil za izkazano zaupanje na volitvah in dejal, da se zaveda velike odgovornosti, ki je pred njim. Napovedal je še, da si bo prizadeval za prenovo ustave Islamske skupnosti v BiH. Kavazović bo položaj reisu-l-uleme v BiH za naslednjih sedem let prevzel na slovesnosti 19. novembra v Gazi Husrev-begovi džamiji v Sarajevu. Položaj mu bo predal sedanji reis-ul-ulema dr. Mustafa Cerić, ki je Islamsko skupnost v BiH vodil skoraj 20 let.

Husein Kavazović se je rodil 3. julija 1964 v kraju Jelovče. Selo v bližini Gradačca. Medreso v Sarajevu je končal leta 1983. Leta 1985 se je vpisal na šeriatsko fakulteto univerze Al Azhar v Kairu, ki jo je zaključil leta 1990. Nato je na sarajevski Fakulteti za islamske vede iz področja šeriatskega prava magistriral. Zdaj bo postal 14. reis-ul-ulema islamske skupnosti v BiH, ki letos obeležuje tudi 130 let organiziranega delovanja. Prvo pooblastilo za ustanovitev samostojne Islamske skupnosti v BiH je prvemu reis-ul-ulemi Mustafi Hilmi Hadžiomeroviću 9. februarja 1882 podelil vrhovni verski poglavar tedanjega Osmanskega cesarstva, carigrajski šejh ul-islam. Oblast reisu-l-uleme v BiH pa je nato 17. Oktobra istega leta potrdil tudi avstroogrski cesar Franc Jožef, ki je tedaj vladal v BiH.

kavazovic2

Reisu-l-ulema mag. Husein Kavazović

Prepričani smo, da bo mag. Husein Kavazović uvedel nekatere novosti v vodenju islamske skupnosti, obenem pa bo nadaljeval kontinuiteto Islamske skupnosti tako v BiH kot izven nje. Po končanih volitvah je bil imenovan odbor za podelitev menšure (pooblastila) za funkcijo reisu-l-uleme. Poleg ostalih članov odbora (Safet Softić, predsednik Zbora IS v BiH, dr. Mustafa Cerić, bivši reisu-l-ulema, prof. dr. Fikret Karčić, profesor na FIN-u, Mensur Pašalić, predsednik združenja Ilmijja, Muamer Zukorlić, mufti v Sandžaku) je bil v odbor imenovan tudi mufti dr. Nedžad Grabus.

Čestitke novemu reisu-l-ulemi mag. Huseinu Kavazoviću ob prošnji k Vzvišenemu Bogu, da mu podari modrosti, znanja, volje in odločnosti pri vodenju Islamske skupnosti v BiH.

Nevzet Porić