znak-iz

ISLAMSKA SKUPNOST GOSTILA KANDIDATE ZA REISU-L-ULEMO ISLAMSKE SKUPNOSTI V BiH

Leto 2012, bo zaznamovano v Islamski skupnosti Bosne in Hercegovine in njenih sestavnih delov z izborom       vrhovnega poglavarja muslimanov v Bosni in Hercegovini oz. reisu-l-uleme.

Sabor Islamske skupnosti v BiH je na svoji redni seji aprila letos razpisal volitve za reisu-l-ulemo saj sedanjemu poglavarju muslimanov 19. novembra poteče mandat. Sledila je kandidatura uglednih ljudi, učenjakov in zaslužnih posameznikov v delu in obstoju Islamske skupnosti na splošno. Muftija dr. Nedžada Grabusa so številni doživljali kot najboljšega in najresnejšega kandidata za funkcijo reisu-l-uleme. Mufti Grabus se je odločil, da ostane v Sloveniji in se ukvarja s projektom izgradnje džamije v Ljubljani saj meni, da je to eno od najbolj perečih vprašanj za muslimane v regiji in mu to predstavlja velik izziv, ki ga je potrebno končati.

sarajevski

Sarajevski mufti mag. Husein Smajić v družbi gostiteljev na zemljišču za džamijo

Predlagati osebo za funkcijo reisu-l-uleme so imeli pravico muftijstva, mešihati, vzgojno-izobraževalne inštitucije, člani Zbora itd. Mešihat Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji je predlagal sarajevskega muftija mag. Huseina Smajića, zeniškega muftija mag. Ejuba Dautovića, travniškega muftija mag. Nusreta Abdibegovića in tuzlanskega muftija mag. Huseina Kavazovića. Poleg štirih kandidatov je bil za funkcijo reisu-l-uleme predlagan hafiz dr. Halil Mehtić. Zeniški mufti mag. Ejub Dautović je odstopil od kandidature, hafiz dr. Halil Mehtić ni dobil potrebnih glasov članov Sabora IS v BiH na seji, 7.9.2012, ki je odločal o treh kandidatih, ki se bodo pomerili na volitvah, ki so razpisane za 23. september 2012, in bodo potekale v Sarajevu.

Volilno telo šteje 372 oseb. To so člani Zbora Islamske skupnosti v BiH, muftiji, predsedniki mešihatov, glavni imami, predsedniki medžlisov, direktorji ustanov Islamske skupnosti, dekani in direktorji srednjih šol (medresa). Islamska skupnost v Republiki Sloveniji šteje 35 glasov, ki bodo odločali o bodočem reisu-l-ulemi.

tuzlanski

Z leve: dr. Amir Karić, mag. Husein Kavazović, dr. Nedžad Grabus in g. Vahid Fazlović

Vsi trije kandidati so obiskali Islamsko skupnost v Republiki Sloveniji in muftiju, članom Zbora IS v BiH iz Slovenije ter imamom in predsednikom izvršnih odborov (medžlisov) predstavili svoje programe. Prvi je v Slovenijo prišel mag. Husein Smajić skupaj z glavnim sarajevskim imamom mag. Feridom Dautovićem, predsednikom medžlisa Sarajevo g. Jusufom Zahiragićem in tajnikom sarajevskega muftijstva g. Begom Selimovićem. Potem je Islamsko skupnost obiskal mag. Husein Kavazović skupaj s tuzlanskim glavnim imamom dr. Amirjem Karićem in direktorjem Behram-begove medrese g. Vahidom Fazlovićem. In tretji kandidat za reisu-l-ulemo, ki je obiskal Islamsko skupnost je bil mag. Nusret Abdibegović skupaj s svojim tajnikom in direktorjem Elči Ibrahim-pašine medrese v Travniku g. Dževdetom Šošićem.

 

Travniški mufti mag. Nusret Abdibegović v družbi gostiteljev na zemljišču za džamijo

Pogovori z muftijem Grabusom in ostalimi člani volilnega telesa za reisu-l-ulemo iz Slovenije so bili zelo zanimivi, konstruktivni, polni medsebojnega spoštovanja in navdihnjeni z novimi idejami, ki jih je potrebno realizirati v Islamski skupnosti.

Vsi trije kandidati so obiskali zemljišče kjer se bo gradila džamija oz. Islamski verski in kulturni center v Ljubljani.

 

sarajevski2Kandidat za reisu-l-ulemo mag. Husein Smajić: Program in življenjepis

 

 

 

 

tuzlanski 2Kandidat za reisu-l-ulemo mag. Husein Kavazović: Program in življenjepis

 

 

 

 

travnicki2Kandidat za reisu-l-ulemo mag. Nusret Abdibegović: Program in življenjepis

 

 

 

Islamska skupnost v Republiki Sloveniji se ni opredelila za posameznega kandidata. Vodstvo Islamske skupnosti je pustilo svobodo odločanja vsem članom volilnega telesa za reisu-l-ulemo iz Slovenije in jim svetovalo, da se sami odločijo po lastni presoji na podlagi ponujenih programov.

V nedeljo, 23. Septembra 2012, bo znano kdo bo novi reisu-l-ulema, ki bo od sedanjega reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerića prevzel funkcijo 19. novembra 2012, v Gazi Husrev-begovi džamiji v Sarajevu.

Nevzet Porić