muftija_grabus_nedzad

MUFTIJEVO VOŠČILO OB RAMAZANSKEMU BAJRAMU

Mufti dr. Nedžad Grabus je pripravil bajramsko voščilo ob ramazanskem bajramu 2012 (1433 P.H.), ki je bilo posneto za Televizijo Slovenije. V voščilu je Mufti Grabus povedal:

Spoštovani bratje in cenjene sestre,

ves mesec smo se postili ter s pomočjo obredov krepili svoj značaj in občutek pripadnosti islamu.

Post nas vedno znova opozarja, da se moramo varovati sebičnosti in pohlepa. To sta slabosti, ki se ju moramo znebiti ter sebe in druge navajati, da bomo darežljivi in ustrežljivi do ljudi, ki potrebujejo pomoč. Ena najtežjih nalog za vsako družbo je, kako doseči enake pravice za najširši krog ljudi. Sodobna civilizacija in najbolj razvite družbe, potem pa tudi posamezniki, pogosto pozabljajo, da je v svetu več kot milijarda ljudi, ki nimajo dovolj hrane za normalen razvoj in življenje. Tudi med nami je veliko ljudi, ki nimajo ustreznih možnosti za človeka dostojno življenje. Zato nas post, ki je naša svobodna in prostovoljna odločitev, vsako leto pouči, da se spomnimo vseh šibkih in nemočnih na svetu ter da se ob iftarju bolj iskreno zahvalimo Bogu za blagor hrane, ki jo imamo. Po osebnem odrekanju človek bolj ceni blaginjo, ki mu jo je podaril Vzvišeni Bog. Ramazan je mesec solidarnosti, zato smo se učili in medsebojno spodbujali k pomoči svojim najbližjim, revnim in vsem, ki so odvisni od naše pomoči, krepili smo Islamsko skupnost skozi molitev in z nenehnim druženjem. Zato iz ramazana izhajamo sveži, duhovno okrepljeni in pripravljeni, da smo boljši ljudje, bratje, možje in državljani oziroma člani širše družbene skupnosti.

Bajram je praznovanje vztrajnosti in zmage nad slabostmi, to je radost življenja in priložnost, da svoje veselje delimo s svojimi sorodniki, prijatelji in sosedi. V imenu Islamske skupnosti in v svojem imenu vam želim Bajram, poln ljubezni, miru, družinske in prijateljske topline.

Bajram šerif mubarek olsun!

 

Predsednik Mešihata Islamske skupnosti v RS

Dr. Nedžad Grabus, mufti

Posnetek voščila si lehako ogledate na tej povezavi

Voščilo si v originalu lahko preberete tukaj.