dsc01844

PREMIERA FILMA „Himmel über Srebrenica“„NEBO NAD SREBRENICO“

V ponedeljek dne 02. 07. 2012, je bila v Kulturnem domu v Krškem premiera filma nemškega režiserja in znanega aktivista Philipa Rucha „Himmel über Srebrenica” – Nebo nad Srebrenico”.

Premiera poteka v okviru širšega programa „Dnevi spomina na Srebrenico 2012″, katerega nosilec je Žensko združenje Zemzem iz Ljubljane, častni pokrovitelj pa predsednik Republike Slovenije, dr. Danilo Türk. Premiera filma je potekala v organizaciji Islamske skupnosti v R Sloveniji, Džemata Krško.

 

Film „Nebo nad Srebrenico” temelji na tajnih protokolih Glavnega štaba UN in prikazuje razgovor generalov pred katastrofo na glavnem sedežu v Zagrebu. Vrhovno poveljstvo je prikazano ob do sedaj nikoli objavljenem pristnem materialu. V času ko je 40.000 ljudi gledalo v nebo nad Srebrenico in čakalo na en sam znak Mednarodne skupnosti, ki je garantirala njihovo zaščito, je na glavnem sedežu Združenih narodov sprejeta odločitev o njihovi predaji brez boja. To izdajo Bosne in Hercegovine s strani zahoda je s svojim življenjem plačalo več kot 8.000 ljudi.

 

Premiere se je udeležilo veliko število ljudi, saj je mala dvorana Kulturnega doma Krško bila skoraj polna. Zainteresiranost za projekcijo so pokazali tudi prisotni predstavniki medijev. Otvoritveni govor je imel Almir Kurspahić, član mešihata islamske skupnosti, ki je program tudi povezoval. V nagovoru občinstvu je predstavil program obeleževanja „Dnevi spomina na Srebrenico 2012″ in med drugim navedel, da s predstavljenim programom obeležujemo 11. julij, ki je označen kot evropski dan spomina na žrtve genocida v Srebrenici, istega dne pa je v Potočarjih zraven Srebrenice skupna komemoracija in pokop žrtev, katerih posmrtne ostanke so našli v množičnih grobiščih in identificirali na podlagi DNK-analiz. Tako bo tudi letos, ko bo 11. julija pokopanih 510 žrtev genocida najdenih v preteklem letu.

 

Srebrenica je prizorišče najhujšega zločina nad civilnim prebivalstvom po II. svetovni vojni, ki je ob sistematičnem in planskem poboju več kot 8.000 moških bila prizorišče množičnega ropanja, posilstev, pretepanja in klanja, kjer je med pobojem izginilo več kot 700 dečkov, otrok, cele družine pa so bile izbrisane za vedno. V Srebrenici se ne bodo nikoli več rojevali bošnjaški otroci. Srebrenica je danes žalostno in tiho mesto, spomenik človeškega zla.

 

V Srebrenici se je nedvomno zgodil genocid, vendar Srebrenica v očeh bošnjaškega naroda predstavlja tudi simbol genocida, ki se je nad Bošnjaki zgodil v BiH v času trajanja vojne. Usodo, kot so jo doživeli Bošnjaki v tim. zaščiteni coni Srebrenica, so doživljali Bošnjaki na področju celotne Bosne in Hercegovine, kjer so bili izgnani, pobiti, kjer se jim je poleg genocida zgodil tudi urbicid, kulturocid, etnično čiščenje in masovna planirana posilstva bošnjakinj kot eden od elementov specialnega vojskovanja srbske vojske. Danes je tako Srebrenica simbol genocida v Prijedoru, Banja Luki, Foči, Višegradu, Zvorniku, Žepi in vseh tistih mestih, kjer se je zgodil genocid nad Bošnjaki.

 

Po projekciji filma je prisotne nagovoril tudi visoki gost muftijev namestnik, Ibrahim ef. Malanović, ki je v nagovoru povedal, da se Srebrenica nikoli ne sme pozabiti in da mora ostati večno zapisana v srcih in mislih vseh nas, v trajni spomin, ne zaradi maščevanja, ampak da se nikoli več ne ponovi.

 

Na koncu so se vsi gostje pogostili s tradicionalnimi kolači, sadjem in na kozarcem mrzle pijače, s čimer je Džemat Krško ponovno prezentiral tradicionalno bošnjaško gostoljubnost.