dgr-4390

Ob obletnici genocida virant prejel simbol Srebrenice

Ljubljana, 9. julija (STA) – Predsednik DZ Gregor Virant je danes ob bližnji obletnici genocida v Srebrenici poudaril, da je treba ohranjati spomin na ta tragičen dogodek, tudi zatao, da se ne bi nikoli več ponovil. Ob fotografski razstavi, ki je ob 17. obletnici genocida postavljena v DZ, mu je Žensko združenje Zemzem podelilo simbol Srebrenice.

Simbol Srebrenice je priponka v obliki belega cveta z enajstimi belimi cvetnimi listi, ki simbolizirajo 11. julij in nedolžnost, ter zelenim krožcem kot simbolom upanja in življenja. Z nošenjem simbola se izraža spoštovanje do žrtev genocida in opominja nanj ter opozarja, da se Srebrenica ne sme več ponoviti.

Kot je ob predstavitvi razstave in širšega projekta ob obletnici povedala Ela Porić, predstavnica ženskega združenja Zemzem, so Virantu simbol Srebrenice izročili v zahvalo za podporo njihovemu projektu, katerega cilj je preprečiti pozabo genocida, v katerem so sile bosanskih Srbov v nekaj dneh od 11. julija 1995 ubile 8372 Bošnjakov, večinoma moških, dečkov in žensk. Simbol Srebrenice so razdelile tudi vsem 90 poslancem oziroma njihovim poslanskim skupinam. V združenju upajo, da jih bodo poslanci nosili 11. julija, ko bodo ob 17. obletnici pokola v spominskem parku Potočari pokopali posmrtne ostanke 520 identificiranih žrtev.

Virant je v govoru poudaril, da DZ od leta 2009, ko je Evropski parlament 11. julij razglasil za evropski dan spomina na žrtve genocida v Srebrenici, obeležuje ta dan, letos z omenjeno razstavo. Na njej bo še do srede v preddverju velike dvorane DZ na ogled deset fotografij priznanega vojnega fotografa Ahmeda Bajrića.

Kot je poudaril Virant, je Srebrenica “sinonim ne samo za največji pokol, ki se je zgodil na evropskih tleh po drugi svetovni vojni, ampak tudi za nemoč in ignoranco mednarodne skupnosti”. Izrazil je pričakovanje, da bodo odgovorni, ki jim sodijo na haaškem Mednarodnem sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije, kaznovani.

Združenje Zemzem, ki deluje znotraj Islamske skupnosti v Sloveniji, je v okviru programa, s katerim od 2. julija obeležujejo spomin na žrtve genocida v Srebrenici, minuli teden pripravilo okroglo mizo. Ela Porić je danes povedala, da so na okrogli mizi izpostavili, da je bil žrtev genocida v BiH tudi slovenski fotoreporter Alojz Krivogoj. Med poskusom, da bi se prebil iz Sarajeva, so ga prijeli in odpeljali v taborišče v Foči. Od takrat se je za njim izgubila vsaka sled.

Združenja Zemzem bo program, katerega častni pokrovitelj je predsednik republike Danilo Türk, sklenilo 11. julija. Takrat bodo simbol Srebrenice podelili tudi Türku. Ob 19. uri pa bodo na ljubljanskem Prešernovem trgu pripravili počastitev spomina na žrtve genocida z minuto molka in v zrak spustili bele balone kot simbolni prikaz izginjanja nedolžnih življenj.