64895947_photo_318299_20120711-1

Minuta molka ob 17. obletnici genocida v Srebrenici v središču Ljubljane

V sredo, 11. julija 2012, na evropski dan spomina nad žrtvami genocida v Srebrenici, je v središču Ljubljane na Prešernovem trgu, potekala minuta molka za žrtve genocida v Srebrenici.

Ob enem je bil to uradni zaključek programa »Dnevi Srebrenice 2012«, ki je potekal od 2. do 11. julija 2012 pod častnim pokroviteljstvom predsednika RS dr. Danila Türka.

Program je bil dostojanstven. Začetek je čustveno zaznamoval Srebreniški inferno, ki se ga predvaja tudi vsakega 11. julija v Spominskem centru v Potočarjih. Minute molka se je udeležilo veliko ljudi med katerimi je bilo veliko mimoidočih, ter visoki predstavniki slovenske družbe, med njimi prva dama ga. Barbara Miklič Türk, g. Samir Amarin, častni konzul Jordana i župan mesten občine Ljubljana g. Zoran Janković. Kratek nagovor, ki ga objavljamo v nadaljevanju, je prebrala radijska voditeljica Nataša Štefe:

Dame in gospodje, dragi prijatelji, državljanke in državljani,

danes je še en 11. julij. Sedemnajsti po vrsti, od tistega groznega dne, ko se je zgodil strašen zločin – genocid v Srebrenici. Od dne, ko so za zmeraj ugasnila nedolžna življenja, življenja polna želja in neuresničenih sanj. 8372 popolnoma nedolžnih življenj. Zato smo zbrali tukaj v središču mesta, da na dostojanstven način obeležimo ta datum. Začeli bomo s srebreniškim inferno. O genocidu v Srebrenici moramo govoriti, vsakič znova in znova. Potem, ko so ubili več kot osem tisoč nedolžnih življenj se je zgodilo tisto česar ni storil niti Adolf Hitler. Odprli so primarne masovne grobnice in z buldožerji ter bagri raztrgali, razkosali in razsekali telesa ter dele teles z v naprej pripravljenimi tovornjaki premeščali v sekundarne grobnice. Zato vsa ta dobro premišljena logistika danes otežuje postopek identifikacije. Danes je pokopano novih 520 identificiranih žrtev genocida, ki pričajo o zločinu nad človečnostjo. Gospod Jelko Kacin, človek, ki je veliko naredil za oznanitev genocida v Srebrenici, je ob 17 obletnici zapisal: ‘Danes, 17 let po masakru več kot 8000 mož in dečkov iz širše okolici Srebrenice, so v Potočarjih pokopali posmrtne ostanke več kot 500 žrtev. Vsako leto nas nov pogrebni obred novih prepoznanih žrtev spomni na strašen zločin, ki mu tudi srbski voditelji ne oporekajo več.  Tudi Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je priznal, da se je v Srebrenici zgodil „strašen zločin”. Vendar morajo vsi srbski voditelji, zaradi prihodnosti regije in bodočih generacij, ki jim ne smemo zapustiti razprave o tem vprašanju, sprejeti dejstvo, da se je v Srebrenici zgodil genocid, načrtovan, organiziran in izveden s strani političnega in vojaškega vrha tedanje Republike Srbske.

Vsa naša trajna prizadevanja v zvezi s Srebrenico so namenjena družinam žrtev, prihodnjim generacijam in naši skupni bodočnosti. Mi, narodi bivše Jugoslavije, ne smemo pustiti te težke razprave prihodnjim generacijam, ki z vojno niso imele in nimajo nič. Njim moramo zapustiti pomirjeno in stabilno regijo, ki bo s sodelovanjem in povezovanjem dokazala, da razume in uveljavlja evropski duh. Da bi bili pri tem uspešni je potrebno popraviti razmere, ki so posledica etičnega čiščenja in zagotoviti povratek vseh beguncev in razseljenih oseb, ki to želijo. To je prvi in temeljni civilizacijski predpogoj, ki ga moramo izpolniti, saj je potreben tudi za gospodarstvo obnovo, če želimo, da se BiH razvija in napreduje.’

Sedaj, prosim, da se ob minuti molka oziroma na kakšen drug dostojanstven način spomnimo na vse žrtve genocida v Srebrenici. Počivajte v miru! Pred zaključkom pospremimo balone, ki simbolizirajo življenja žrtev, ki so leta 1995 v Potočarjih tako hitro ugasnila kot bodo hitro odleteli baloni.”

Žensko združenje Zemzem, ki deluje znotraj Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji je ponosno na svoj projekt “Srebrenica 2012”. Žrtve genocida v Srebrenica si zaslužijo še mnogo več. Naš skromni prispevek pri ohranjanju spomina na genocid iz leta 1995, je naša obveznost in pravica. Zato bo ŽZ Zemzem tudi v prihodnje organiziralo podobne projekte.

Ela Porić