hatme 3

NAŠI STARŠI SO POKAZALI, DA NIKOLI NI PREPOZNO ZA UČENJE

V soboto, 9. junija 2012, po opoldanski molitvi, so v džematu Ljubljana potekale hatme (končni izpit ob koncu verouka) za odrasle, ki so se naučili brati Kur’an v arabščini in so ga v preteklem obdobju prebrali v celoti.

Kakor je običaj pri muslimanih s področja Balkana, ko se nauči kur’ansko pismo in se zrecitira cel Kur’an pred imamom ali veroučiteljem, se vse to krona s svečanim programom in molitvijo, to skupaj imenujemo hatma. V džematu Ljubljana, vse od leta 2008, redno poteka tečaj Kur’ana za odrasle, vsak četrtek za moške in vsako nedeljo za ženske. Ta tečaj je do sedaj uspešno končalo 85 udeležencev. Letos je hatmo uspešno končalo skupaj 19 oseb, 4 moški in 15 žensk: Hasan Hasanić, Ešref Prutina, Dahmo Mandžić, Lutvo Junuzović, Sabaheta Alibašić, Enisa Huskić-Abdić, Hasnija Kovačević, Elvedina Šistek, Sadeta Avdić, Zulfija Botonjić, Hazima Mulalić, Mine Bešić, Esma Ferizović, Subha Ljutić, Hajruša Musić, Nevzeta Vokšaj, Šefika Alešević, Zehida Bajramović in Esma Hasanić. Udeleženci tečaja so se v enem letu naučili kur’anskega pisma in nato porabili še dve leti za recetiranje Kur’ana pred svojimi muallimi (veroučitelji), ko so se učili pravilnega izgovora glasov pri recitiranju Kur’ana (tedžvid), ki jim bo olajšal samo učenje Kur’ana. Omenjena svečanost je bila odlična priložnost, da se udeleženci tečaja Kur’ana v Ljubljani predstavijo vsem tistim, ki imajo radi Kur’an in svojo vero. Lepi melodični glasovi so budili ljubezen in strahospoštovanje v dušah in srcih prisotnih do svojega Gospodarja. Letos je džemat Ljubljana bogatejši še za en projekt – Šola islama – v organizaciji Ženskega združenja Zemzem. Ta projekt na katerem so udeleženke lahko spoznale osnove svoje – islamske – vere. Predavateljice, muallime, na projektu so bile: Ela Porić, Izudina Karišik in Sumeja Fidani. V Šolo islama je bilo vpisanih 42 žensk, od čegar jih je 38 uspešno končalo prvo stopnjo “Šole islama”. 15 se jih pripravlja za hatme, isto število jih je letos končalo hatme in 8 je takih, ki so prejšnja leta končala hatmo. Letos je tudi 14 udeležencev končalo tečaj kur’anskega pisma za moške.

Ob tej priložnosti so bile podeljene šehadetname za končano hatmo in potrdila za končano “Šolo islama” ter tečaja kur’anskega pisma. Posebno zahvalo dolgujemo muallimi Izudini Karišik, ki je vodila in poučevala udeležence hatmi, ter Sumeji Fidani in Eli Porić, ki sta vodili Šolo islama. Posebna čestitka gre tudi IO Ljubljana za tehnično organizacijo in podporo pri realizaciji te manifestacije.

 

Senad Karišik