p1080725

SEDMO SREČANJE V LOGU POD MANGARTOM

Kot vsako drugo nedeljo meseca junija je Islamska skupnost tudi letos v nedeljo, 10. junija 2012, organizirala srečanje v Logu pod Mangartom v znak spomina na padle borce Bošnjake, ki so padli na Soški fronti v Prvi svetovni vojni in so bili pokopani na vojaškem pokopališču v Logu pod Mangartom oz. na celotnem področju Soške fronte. Letos je bilo srečanje organizirano sedmič zapored.

 

Ob tej priložnosti je bil v Logu pod Mangartom mufti dr. Nedžad Grabus, muftijev namestnik Ibrahim Malanović, tajnik Islamske skupnosti Nevzet Porić, imam v Škofja Loki Ifet Suljić, imama v Ljubljani Senad Karišik in Špendi Fidani, imam v Kopru Nevres Mustafić, imam v Velenju Sead Karišik, imam v Krškem Adnan Merdanović, imam v Ajdovščini Abdulmalik Husić, imam v Mariboru Zinaid Mahmutagić, imam na Jesenicah Munzir Čelenka, imam v Kočevju Samir Jusić, imam v Kranju Ramo Muzaferović, imam v Postojni Fahrudin Smajić, imam v Trbovljah Mustafa Gavranović, imam v Novi Gorici Osman Hajdić, imam Amir Hasanović, predsedniki izvršnih odborov in številni verniki.

 

Imami so se spomnili padlih borcev z branjem kur’anske sure (poglavja) Ja-sin in dovo (molitvijo), ki jo je izrekel mufti dr. Nedžad Grabus.

 

Mufti dr. Nedžad Grabus je potem nagovoril zbrane vernike in vernice. V svojem nagovoru se je najprej zahvalil prisotnim, ker so si vzeli čas in prišli v Log pod Mangartom. Zahvalil se je tudi Vzvišenemu Bogu za lepo vreme. Povedal je da je to milost, ki jo Vzvišeni Bog pošilja vsako leto na to mesto. »Pred tremi dnevi smo imeli tukaj manifestacijo, ki bo ostala zapisana v naši zgodovini. Kot vidite, tukaj je postavljen spomenik, ki spominja na vojake, ki so bili iz Bosne in Hercegovine tukaj v Prvi svetovni vojni, se bojevali, izgubili svoja življenja in ostali tukaj na tem področju. Ta spomenik je ideja, ki smo je več let poskušali realizirati. Pred dvema letoma smo tukaj povedali, da bomo postavili obeležje. Spominite se, ko je bil tukaj bovški župan, načelnik upravne enote Tolmin in nekateri drugi ljudje, da smo to obljubili. Potem smo bili z g. Zdravkom Likarjem iz Upravne enote Tolmin, g. Jožefom Školjčem, bivšim državnim sekretarjem tukaj večkrat in smo razmišljali kaj bili dobro narediti. Idejo smo zaupali slovenskemu kiparju bosanskega rodu g. Mirsadu Begiću, ki je imel idejo, da uporabi kamen iz tega področja, ker je odporen na klimatske pogoje. Dodana mu je bila bronza oz. veje, ki so narejene iz bronze in simbolizirajo življenje. Ti ljudje so tukaj pokopani in mi vsi tukaj, ki smo se sestali smo priče, da bi tudi danes bili na strani pravice in na strani tistih s katerimi danes živimo in delimo vsakodnevno dobro in slabo. Ta spomenik je pomemben, ker je prvo obeležje, ki je posvečeno na področju Republike Slovenije, državi Bosni in Hercegovini. V tem pokopališču so pokopani ljudje različnih nacionalnosti iz BiH. Seveda, naša je obveza, da skrbimo za tiste, ki so bili naše vere, ker predstavaljamo Islamsko skupnost. V četrtek, 7. junija smo bili zelo srečni, ko so na svečaosti, poleg predsednika Danila Türka, bili predsedujoči predsedstva BiH g. Bakir Izetbegović in član predsedstva Željko Komšić. Ostalo nam bo v spominu, da je prvi državnik izrekel Fatiho (molitev) tem vojakom. Govor g. Izetbegovića nam daje legitimiteto, da to kar delamo je dobro in korisno. Zato je danes priložnost, da omenimo, da je verz na spomeniku napisal bosanski pesnik g. Josip Osti. Bosna in Heregovina je odprta država tako kot smo mi, ljudje odprtega srca. Prvi tekst o tem pokopališču je objavil bosansko-hercegovski književnik Isnam Taljić. Pred dvajsetimi leti je bil tukaj skupaj z h. Zilhadom Kudićem, ki je danes z nami. Danes imamo ustrezna obeležja na muslimanskih grobovih, imamo spomenik, ki spominja na državo iz katere so bili ti vojaki in imamo lepo tradicijo zbiranja tukaj na tem mestu. Zahvaljujem se vsem kolegom imamom, ki so podprli to idejo, ker sodelujejo v njej. To tradicijo bomo nadaljevali tudi v prihodnje«. V nadaljevanju je Mufti citiral nekoliko kur’anskih stavkov, ki govorijo o smrti. Spomnil je prisotne na dejstvo, ki je zapisano v zgodovinskih knjigah, da so muslimani v času vojne intepretirali ezan (klic k molitvi) na vrhu Rombon.