p1080606

SVEČANO ODPRTI NOVI PROSTORI ISLAMSKE SKUPNOSTI NA BELJAKU

V soboto, 9. junija 2012, je na Beljaku potekala svečanost ob odprtju novih prostorov Islamske skupnosti Bošnjakov v Avstriji – Džemat Villach.

 

Svečanosti je prisustvoval mufti dr. Nedžad Grabus, muftijev namestnik Ibrahim Malanović, tajnik Islamske skupnosti Nevzet Porić, imam v Škofja Loki Ifet Suljić, imam na Jesenicah Munzir Čelenka in številni verniki iz Slovenije predvsem pa iz sosednjih Jesenic, ki so se svečanosti udeležili v zelo velikem številu.

 

Svečanosti so se udeležili tudi šef urada za bošnjaško diasporo pri Rijasetu IS v BiH Mirsad Kalajdžić, beljaški župan Helmut Manzenreiter, predsednik Islamske skupnosti v Avstriji dr. Fuad Sanac, predstavniki katoliške in evangeličanske cerkve, številni imami iz Avstrije in drugih evropskih držav in drugi.

 

Dzemat Villach je bil ustanovljen leta 1996. Od ustanovitve do danes imamsko  dolžnost v tem džematu opravlja imam Esad Memić, ki je bil pred enim letom izbran  za predsednika Islamske skupnosti Bošnjakov v Avstriji. V preteklih dveh letih so člani džemata Villach kupili in obnovili prostore v katerih bodo opravljali verske obrede, tribune, druženja in podobno. Pri nakupu in obnovi je sodelovala tudi Občina Villach oz. župan Helmut Manzenreiter.

 

Slavnostni govorec na svečanosti je bil mufti dr. Nedžad Grabus, ki je najprej prisotne nagovoril v angleščini. Izpostavil je, da je to stoletje velikih možnosti. “Mi imamo priložnost vzpostaviti dialog z različnimi kulturami in civilizavijami. Imamo priložnost predstaviti svojo religijo – islam v različnih delih sveta. Vemo, da je Avstrija priznala islam pred stotimi leti. To je razlog zaradi katerega vsi spoštujemo Avstrijo kot prijateljsko državo in vse avstrijce kot naše prijatelje. Po padcu Berlinskega zidu različne razprave so bile odprte med ljudmi povsod po svetu. Vsi vemo, da je islam postal zelo vroč subjekt v vsakdanjem življenju. Mi kot muslimani smo priče, da smo lahko istočasno dobri državljani in dobri verniki. Mi smo zelo integrirani povsod po Evropi. Zelo ponosen sem, ker lahko povem, da je župan tega pelepega mesta pomagal naši Skupnosti, da zgradi to molilnico. Samo organizirana in institucionalizirana skupnost lahko prispeva širši družbi. Zelo pomembno je razumeti, da je islam zelo organizirana religija in da spoštuje različne poglede in različne religije. Ta trenutek je zelo pomemben za širšo družbo ampak je tudi pomemben za našo Islamsko in bošnjaško skupnost v tem mestu. Zelo lepo je biti danes z vami. Kot mufti v Sloveniji čestitam ob tej slovesnosti”, je med drugim v angleščini povedal Mufti.

 

Svoj nagovor je nadaljeval v bosanščini in med drugim povedal: “Bratje in sestre, dame in gospodje, dovoliti mi da v samem začetku čestitam kolegu Esadu Memiću za korajžnost, ki jo je kot mladenič imel, ko je začel ta veliki posel. Voditi skupnost, organizirati džemat ni enostavno. Zato je danes največji slavljenec, poleg predsednika džemata g. Tahira Džinića in ostalih članov odbora in vseh članov tega džemata, Esad Memić. Vesel sem, ker so kolegi imami iz drugih džematov prišli in dali podporo pri otvoritvi te džamije. Vesel sem, ker imamo prijatelje iz katoliške cerkve, evangeličanske cerkve, da imamo predstavnike oblasti. To govori, da mi Bošnjaki nimamo nikakršne dileme. Istočasno smo dobri muslimani in Evropejci. Redko kateri narod trenutno v Evropi to lahko pove za sebe, da je ističasno dober musliman in dober Evropejec. Zato je za nas pomembno, da vemo, da Esad Memić ni bil sam v tem projektu. Z njim je bila vedno njegova soproga, njegovi prijatelji. Zato si zaslužijo, da jim se zahvalimo za vse kar so naredili. Danes je med nami veliko število vernikov z Jesenic na čelu z imamom Munzirom Čelenka. Spominjam se obdobja, ko na Beljaku ni bilo džamije pred dvajsetimi leti, ko sem bil imam na Jesnicah, verniki so prihajali na Jesenice opravjati džumo-namaz (petkovo molitev). Vi ste nas danes prehiteli in dokazali, da ste boljši od nas. Zato vam tudi čestitamo. Otvoritev džamije je priložnost za vsakogar, da pokaže svojo pripadnost neki Skupnosti. Zakaj je pomembno pokazati pripadnost islamu? Mi smo priča, da so vsi ljudje na tem svetu bitja Enega Vzvišenega Stvarnika. Vzvišeni Bog je ustvaril vse ljudje, podelil nas je na narode, plemena, da se medsebjno spoznavamo. Ni nikakršne dileme, da mi muslimani, odkar smo pred pol stoletja sprejeli islam, nikoli nismo izdali svoje prednike. Nismo izdali tudi civilizirano družbo pri našem razumevanju in prakticiranju islama. Kateri so naši največji sovražniki, ko govorimo o našem razumevanju islama oz. religije na splošno:

  1. Naš največji sovražnik je džehalet – neznanje. Najtežje je tistemu človeku, ki ni dovolj izobražen in ne more spoznati resnico in videti kako svet funkcionira. Naš prvi doktor, ki je doktoriral v 20. stoletju je doktoriral na Dunajski univerzi. Vsi uživamo v njegovem mevludu (spev o Muhammedu, a.s.). To je bil rahmetli Safvet-beg Bašagić. To pokazuje, da so bili naši predniki takoj, ko so vstopili v avstrijsko-civilizacijski krog, sestavni del te družbe. Leta 1908. so se naši predniki izborili za vakufsko-mearifsko avtonomijo v okviru tedanjega sistema. To so naši ljudje nadaljevali tudi kasneje. Veliki učenjak je živel v Avstriji, umrl je pred leti. Danes sem županu podaril zbornik posvečen njemu, ki smo ga pripravili Dunajska univerza in Fakulteta z islamske znanosti v Sarajevu. To je dr. Smail Balić. Mi si moramo zapomniti ta imena isto kot si moramo danes zapomniti danšnje ljudi, ki učijo naše otroke, da se borijo zoper džehaleta.

  2. Revščina je drugi naš sovražnik. V BiH zaradi vojne in problemov v bivši Jugoslaviji so čez noč ti ljudje postali najrevnejši ljudje na Balkanu. Vem, da je pred nami velik izziv. Od vas pričakujejo, da tukaj pomagate džamije. To je velik projekt. To je bilo potrebno zgraditi. Vendar, ne pozabite svoj toprak. Nihče ne bo reven, če pomaga svoje starše in sorodnike, ki trenutno nimajo službe. Ne zato, ker so leni temveč zaradi okoliščin v katerih se nahajamo danas. Mi smo deloven narod. Zato se moramo vsi skupaj potruditi, da ekonomski nivo našega naroda povečujemo, ker tako bo manj nezadovoljstva in manj praznega govora med nami.

  3. Tretji veliki sovražnik naše vere in našega naroda je neenotnost oz. nestrinjanje okrog nepomembnih vprašnjih. Samo v kolikor ostanemo močni in enotni v tistem kar je za nas pomembno kot vernike in narod, imamo perspektivo. Zelo pomembno je biti transparenten. Iz mojih izkušenj, ljudje v Evropi rad sodelujejo z muslimani z Balkana. Spominjam se, da so nam govorili, da so veseli, ker smo organizirani.

Sedaj, ko ste postali del tega mesta, ko odpirate ta objekt, ko ste dobili svoj naslov v Villachu imate veliko odgovornost. Mislimani so danes pod lupo. Mi se ne bojimo izzivov. Ljudem in človeštvu želimo dati novo upanje. Povedati, da je smiselno verovati v Boga, da je smiselno biti dober človek, da je smiselno govoriti resnico, da se je smiselno boriti zoper korupcijo, da se je smislemo boriti zoper laži, je smiselno pošteno delati, ter da je smiselno biti del te respektabilne religije v svetu”, je med drugim povedal mufti Grabus.