p1080220

DONATORSKA VEČERJA ZA IVKC V LJUBLJANI, STO TISOČ EVROV ZA DŽAMIJO V ENEM DNEVU

V soboto, 21. aprila 2012, je bila organizirana donatorska večerja za Islamski verski in kulturni center v Ljubljani. Večerja je bila organizirana v Hotelu Mons v Ljubljani.

 

Znano je da je Islamska skupnost kupila zemljišče za izgradnjo džamije leta 2008. Kupnina za 11.364 m2 je znašala 4.568.328,00 EUR. Za poplačilo kupnine je Islamska skupnost najela bančno posojilo v višini 2,65 milijona evrov. Od leta 2008, predstavniki Islamske skupnosti poskušajo animirati donatorje na različne načine. Do danes je dolg Islamske skupnosti zmanjšan na 1.770.000,00 EUR. Poleg odplačila dolga je Islamska skupnost lansko leto organizirala mednarodni arhitekturni natečaj za idejno zasnovo ljubljanske džamije, ki je stal približno 130.000,00 EUR. Kljub težki ekonomski situaciji v Sloveniji in stroškom za arhitekturni natečaj je Islamska skupnost, spomočjo donacij tistih, ki razumejo pomembnost projekta izgradnje džamije in tistih, ki se zavedajo, da se bo njihova donacija na drugem večnem svetu dvojno, trojno ali večkrat štela, 31. januarja 2012, zmanjšala dolg z 100.000,00 EUR. Izkupiček donatorske večerje od 21.4.2012, je 100.000,00 EUR. Zato bo Islamska skupnost v naslednjem tednu zmanjšala dolg za dodatnih sto tisoč evrov. Od 1. maja 2012, bo dolg Islamske skupnosti za zemljišče znašal 1.670.000,00 EUR.

 

Na predlog muftija dr. Nedžada Grabusa je bila organizirana omenjena donatroska večerja. On je nagovoril prisotne. V svojem nagovoru je izpostavil pomembnost projekta, zahvalil se vsem prisotnim in odsotnim, ki sodelujejo v tem skupnem projektu. Poudaril je da moramo vsi skupaj delati na tem projektu do njegove končne realizacije. Najboljši so tisti, ki bodo ostali v projektu do konca. Seznanil je prisotne o trenutnih aktivnostih glede priprav za pridobitev gradbenega dovoljenja. Upa, da bi se lahko, če bo vse v redu, maja prihodnje leto začela izgradnja džamije.

 

Posebej se je zahvalil imamom in uslužbencem IS, ki so se vključili v ta projekt in so prispevali po 1.000,00 EUR kljub skromnim mesečnim dohodkom in sicer Ibrahim Malanović, Nevzet Porić, Ifet Suljić, Senad Karišik, Špendi Fidani, Ramo Muzaferović, Munzir Čelenka, Fahrudin Smajić, Nevres Mustafić, Abdulmalik Husić, Adnan Merdanović, Samir Jusić, Sead Karišik in Zinaid Mahmutagić. Tudi Mufti je prispeval za ta projekt isti znesek.

 

Prisotne sta pozdravila predsednik Islamske skupnosti Bošnjakov v Avstriji Esad Memić in muftijev namestnik Ibrahim Malanović. Z g. Memićem se je večerje udeležil tudi generalni tajnik Islamske skupnosti Bošnjakov v Avstriji g. Hasudin Atanović. Tajnik Nevzet Porić je s pomočjo powepoint prezentacije predstavil projekte Islamske skupnosti od 2006 do 2012. Za zabavni del je poskrbel Muaz Borogovac, ki je igral saz, prepeval sevdalinke in ilahije (pobožne pesmi).

 

Zahvaljujemo se vsem tistim, ki so se vključili v ta projekt in pripomogli, da se zmanjša dolg za zemljišče.

 

Nevzet Porić