img_3667

6. FESTIVAL BOSANSKE HRANE IN TRADICIONALNE OBUTVE

V soboto, 14. aprila 2012, je Žensko združenje Zemzem organiziralo že tradicionalni Festival bosanske hrane v središču Ljubljane (Stritarjeva ulica).

Tokrat je potekal že šesti, ki je zvabil številne v središče mesta kljub nekoliko slabem vremenu. Festival je postal pričakovan in prepoznaven med someščani in vesele smo, da so nas kljub slabi vremenski napovedi, podprli s svojim prihodom.

Letos je poleg festivala bosanske hrane potekal tudi festival tradicionalne obutve. Glede na to da je Festival medkulturni dogodek, predstavimo delček bosanske in slovenske kulturne dediščine. Bosansko tradicionalno obutev je predstavljal g. Ahmed Kalajdžisalihović iz Sarajeva, ki je eden zadnjih, ki neguje to vrsto tradicije. Tradicijo izdelovanja obutve (papuč) prenašajo iz roda v rod že 190 let. Predstavljene so bile ročno izdelane in unikatne papuče/copate iz različnih materialov, vzorcev, barv in za vrsto različnih priložnosti.

Papuče so sinonim za kulturo bivanja v mestu. Nosili so jih izključno v hiši in na dvorišču. Ročno izdelane in okrašene papuče so nosili premožni meščani in plemstvo; za vsako priložnost so imeli posebno vrsto papuč. Eno vrsto so nosili v džamijah, drugo v hišah, tretjo na porokah ipd. Papuče izdelujejo iz naravnih materialov, predvsem kože, volne, pliša, tekstila ipd. V osnovi so papuče namenjene za uporabo v hiši. Ko so v obrtni delavnici Kalajdžisalihović opazili, da jih turisti nosijo na ulicah, so jih ustrezno prilagodili tako, da so dodali trši in debelejši podplat oziroma peto. Mnogi so se zaustavljali pri stojnici s papučami, si jih ogledali in tudi privoščili.

Na večini ostalih stojnic so članice Ženskega združenja Zemzem predstavljale tradicionalne slane in sladke dobrote, od vseh vrst pit do baklave, kadaifa, hurmašic ipd.

Na eni od stojnic, poleg Kuharice slovenskih Bosank, je prvič predstavljen donatorski obesek za džamijo v Ljubljani. Z nakupom obeska ali kuharice prispevate za izgradnjo džamije v Ljubljani.

Uvodni del programa, ki ga je povezoval radijski voditelj Denis Avdić, so popestrili društvo Ljiljan z dvema koreografijama in KUD Pavle Voje Polšnik s slovenskimi ljudskimi pesmimi. Prisotne je pozdravil tudi župan mestne občine Ljubljana g. Zoran Jankovič. V čast nam je bilo, da smo letos na Festivalu gostile ga. Mojco Toš iz Urada predsednika republike. Med ostalo množico se je opazilo tudi dosti drugih znanih obrazov.

Ob tej priložnosti se zahvaljujemo vsem, ki so sodelovali pri organizaciji in izvedbi 6. festivala bosanske hrane in tradicionalne obutve. Posebna hvala medijskemu sponzorju Radiu 1 in g. Denisu Avdiću, ki je povezoval otvoritveni program Festivala na Stritarjevi ulici. Odlično hrano so poleg naših članic brezplačno prispevali okrepčevalnica Petrovče, ga Jasmina Brčkalić Draganović in g. Nagib Aliriza.

Žensko združenje Zemzem je tudi letošnji festival namenilo izgradnji Islamskega verskega in kulturnega centra v Ljubljani.

Ela Porić