seminar 2

AKTIVNOSTI ŽZ ZEMZEM

Žensko združenje Zemzem je v zadnjem mesecu dni organiziralo nekoliko različnih in pomembnih dogodkov. V sredo, 18. maja 2011, je ŽZ Zemzem organiziralo drugo predstavitev svoje prve bosanske kuharice v slovenskem jeziku – Kuharica slovenskih Bosank v okviru tedna za vse življenjsko učenje v Glotta Novi. Kuharico sta predstavili Barbara Hočevar Balon in Ela Porić.

Ponovno je bila predstavljena zgodba o nastanku kuharice. Skupina poslušalcev je z velikim zanimanjem spremljala predstavitev in se v nadaljevanju preizkusila v kuharski delavnici ”Kuhinja slovenskih Bosank”. Udeleženci kuharske delavnice so lahko praktično poskusili pripraviti testo za bosansko pito, ga razvleči in oblikovati. Poleg tega so članice ŽZ Zemzem pokazale tudi kako pripraviti okusne Hurmašice in tradicionalno bosansko slaščico Halvo.

V torek, 24. maja 2011, je bil organiziran seminar o likovni kreativnosti, ki ga je vodila umetnica Alma Medić iz Zagreba. Povabljeni so bili vsi izvajalci mektebskega pouka. Predstavljena je bila široka paleta različnih idej ter kako organizirati uspešno in zanimivo kreativno delavnico.

Projekt likovnega seminarja je podprl Javni sklad za kulturne dejavnosti.

Delovni mesec je bil zaključen z enodnevnim izletom v Celovec v nedeljo, 29. maja 2011. ŽZ Zemzem je obiskalo aktivistke v Celovcu, ki delujejo v okviru Kulturno umetniškega društva Sevdah iz Celovca.

Uspešno delovanje ŽZ Zemzem je bil glavni razlog, ki nas je popeljal v Celovec. S kratko predstavitvijo o dosedanjem delu ŽZ Zemzem je želela organizatorica sprejema ga. Elmedina Muharemović motivirati aktivne članice KUD-a Sevdah. Upam, da nam je uspelo spodbuditi in motivirati prisotne.

Druženje smo nadaljevale z ogledom Minimundusa.

V soboto, 4. junija 2011, so članice ŽZ Zemzem predstavile ”Kuharico slovenskih Bosank” v nakupovalnem središču City park v Ljubljani. Obiskovalci nakupovalnega centra so imeli priložnost kupiti svoj izvod kuharice. Naše članice so mimoidoče postregle z različnimi sladkimi tradicionalnimi specialitetami. Poleg tega so bile vesele mnogih pozitivnih kritik in mnenj glede kuharice, ki so jih izrekli kupci.

Naslednji dan v nedeljo, 5. junija 2011, so se predstavnice ŽZ Zemzem udeležile 2. festivala bosanske kulinarike in kulture v Kopru, ki ga je organiziralo ŽZ Bedem iz Kopra. Naše prijateljice z Obale so na festivalu predstavile kulinarične dobrote s področja Bosne in delček bosanske kulture.

Z aktivnim delom in organizacijo nadaljujemo tudi v prihodnje.

Ela Porić