p1060720

PETO SREČANJE PREDSTAVNIKOV ISLAMSKIH SKUPNOSTI NA BALKANU

Od 28. do 30. marca 2011 je potekalo v Skopju (Republika Makedonija) peto srečanje predstavnikov islamskih skupnosti na Balkanu. Gostitelj srečanja je bila Islamska skupnost v Republiki Makedoniji na čelu z reisom Sulejmanom Redžepijem.

 

Tem srečanju so prisostvovali predstavniki islamske skupnosti iz Turčije reisu-l-ulema dr. Mehmet Gormez, iz Slovenije mufti dr. Nedžad Grabus skupaj z ljubljanskim imamom Špendijem Fidanijem, iz Albanije reis Selim Muća, iz Kosova mufti Naim Trnava, iz Bolgarije mufti Mustafa Ališ, iz Črne Gore reis Rifat Fejzić, iz Grčije mufti Ibahim Šerif, iz Romunije mufti Murat Jusuf in Makedonije reis Sulejman Redžepi.

 

V torek, 29. marca 2011 je bila organizirana konferenca: „Denacionalizacija Vakufa (trajnega dobra) in izkušnje drugih držav”.Udeleženci konferenci so bili povabljeni na kosilo s premierjem Republike Makedonije Nikola Gruevski.

Ob imenovanju dr. Mehmeta Gormeza za reisa Dijaneta Republike Turčije je Islamska skupnost v Makedoniji organizirala koncert duhovne glasbe, ki so ga pripravili učenci in učenke Isa-begove medrese v Skopju. Predstavnike islamskih skupnosti je sprejel predsednik Republike Makedonije Đorđe Ivanov.

Srečanje predstavnikov islamskih skupnosti je bilo zaključeno z obiskom izobraževalnih inštitucij Islamske skupnosti v Makedoniji in sicer Isa-begove medrese in Fakultete za islamske znanosti v Skopju. Prvo srečanje predstavnikov islamskih skupnosti na Balkanu je bilo organizirano leta 2007 v Bolgariji, drugo srečanje leta 2008 v Črni Gori, tretje leta 2009 v Romuniji, četrto leta 2010 na Kosovu. Šesto srečanje pa bo najverjetneje organizirano v Sloveniji.

 

Špendi Fidani