p1060791

NAŠA PRIORITETA JE ARHITEKTURNI NATEČAJ ZA DŽAMIJO

Sobota, 9. april 2011, (MINAS) – V soboto, 9. aprila 2011, je bila organizirana druga redna seja Zbora Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji, ki jo je vodil predsednik h. Refik Havzija. Seji so prisostvovali mufti dr. Nedžad Grabus, člani Mešihata, imami in predsedniki izvršnih odborov.

Zbor Islamske skupnosti je razpravljal o poročilu Mešihata Islamske skupnosti za leto 2010, ki ga je predstavil mufti dr. Nedžad Grabus, potem o finančnem poročilu celotne Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji oz. Vsakega posameznega odbora. Poročilo Mešihata o delu v letu 2010, finančno poročilo in finančni plan za leto 2011 so bili enoglasno sprejeti.

Zbor je v nadaljevanju seje razpravljal o poročilih o delu odborov Islamske skupnosti in imamskih poročilih o versko-izobraževalnem delu v letu 2010.

Mufti dr. Nedžad Grabus je seznanil člane Zbora, imame in predsednike izvršnih odborov z aktivnostmi, ki jih vodi Urad muftija oz. Mešihat glede projekta izgradnje džamije v Ljubljani. Islamska skupnost bo v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana v naslednjih dneh razpisala arhitekturni natečaj za idejno zasnovo Islamskega verskega in kulturnega centra v Ljubljani. Zbor je dal priznanje in podporo muftiju dr. Nedžadu Grabusu pri razpisu natečaja.

V nadaljevanju seje je članica Zbora Ela Porić vprašala muftija dr. Nedžada Grabusa, pred tem pa povedala, da se v zadnjih dneh veliko govori v bosansko-hercegovski javnosti o njemu ko resnem kandidatu za bodočega reisu-l-ulemo Islamske skupnosti v BiH. Gospo Porić je zanimalo ali so te trditve točne in kakšni so muftijevi načrti glede na to, da mu je bil 21. marca 2010, podaljšan mandat za obdobje petih let?

V svojem odgovoru je mufti dr. Nedžad Grabus povedal, da mu kot človeku odgovarja, ker ga uvrščajo v krog resnih kandidatov za bodočega reisu-l-ulemo toda obljublja, da v Sloveniji ostaja vsaj dokler se ne postavi temeljni kamen za Islamski verski in kulturni center v Ljubljani. „To so samo medijske razprave, mene ni nihče kandidiral za to funkcijo. Obstaja predpisana procedura, ki jo določa Sabor Islamske skupnosti v BiH in on tudi razpisuje volitve za reisu-l-ulemo. Če me bo kdo kandidiral potem lahko govorim o tem. Glede na to, da me do zdaj še nihče ni kandidiral razen medijev lahko rečem, da od tega za zdaj ne bo nič. Kar se našega dela tiče mi smo fokusirani na delo v Islamski skupnosti v Sloveniji. Mene trenutno ne zanimajo drugi načrti, moj mandat teče in jaz sem fokusiran in predan delu v Islamski skupnosti v Sloveniji in zaradi tega gremo v realizacijo novih projektov”, je med drugim povedal mufti Grabus.