mekteb_lj3

V LJUBLJANI OBELEŽEN KONEC VEROUČNEGA LETA

Ljubljana, 20. junij 2010, (MINAS) – V nedeljo, 20. junija 2010, je bila organizirana svečanost ob koncu veroučnega leta v Ljubljani.

Program so izvedli učenci verouka in pevski zbor džemata Ljubljana.

Člani mekteba so z recitiranjem Kur’ana, petjem ilahij in kasid (pobožne pesmi) predstavili del tistega kar so se naučili v preteklem letu.

Program je skupaj z otroci pripravila muallima Izudina Karišik.

Ob tej priložnosti so predstavljeni in nagrajeni najboljši in tisti, ki so verouk obiskovali redno:

Prva skupina: Kenan Alibabić in Zana Škrijelj;

Druga skupina: Emran Velioski, Amina Nikočević in Naser Ogrešević;

Tretja skupina: Damir Hutinović, Kenan Nahić in Amet Memet.


Imam Senad Karišik je nagovoril zbrane starše in ostale vernike in vernice. Poudaril je pomembnost obiskovanja verouka. Zahvalil se jim je za vztrajnost in trud, ki ga vlagajo za boljše funkcioniranje mektebskega pouka. Predstavil je dosedanje delo v mektebu. Spomnil je zbrane na lanskoletne hatme in napovedal naslednje, ki jih bo organiziral prihodnje leto.

V džematu Ljubljana se mektebski pouk izvaja na dveh mestih: na naslovu Cesta Andreja Bitenca 70, mesdžid ljubljanskega džemata in v Kamniku, Kolodvorska 4. Mektebski pouk v Ljubljanji izvajajo imam Senad Karišik, muallima Izudina Karišik in muallima Ela Porić.

Mektebski pouk je razdeljen po skupinah:

Prvo skupino vodi muallima Ela Porić, skupina za ilmihal. Ta skupina je razdeljena v dve skupini in sicer predšolski otroci, prvi in drugi razred osnovne šole in druga skupina tretji in četrti razred osnovne šole. V prvi skupini je 52 in v drugi 54 otrok. Skupaj vpisanih v to skupino je 106 otrok.

Drugo skupino vodi muallima Izudina Karišik, to je skupina sufare, ali učenja arabskega pisma. V tej skupini je 143 otrok. Pouk se realizira v dveh skupinah. V tej skupini so otroci od petega razreda osnovne šole do četrtega letnika srednje šole.

Tretjo skupino vodi imam Senad Karišik, to je skupina Kur’ana, ali branja Kur’ana. V tej skupini je 37 otrok. Pouk se realizira v dveh skupinah, začetna skupina (24 otrok) in napredna skupina.

Mektebski pouk je organiziran trikrat na teden in sicer ob torkih, sobotah in nedeljah.

V Kamniku mektebski pouk obiskuje 33 otrok. Pouk se organizira enkrat tedensko. Pet otrok se uči branju arabskega pisma (sufara), tri otroka berejo Kur’an in ostali so v začetni skupini mekteba.

V mektebskem letu 2009/2010, je bilo v Ljubljani vpisanih skupaj 309 otrok.

Posebna aktivnost v mektebu je zidni časopis. Ta projekt vodi muallima Ela Porić.

V mektebu deluje tudi pevski zbor, ki ga vodi muallima Izudina Karišik.

Odbor Islamske skupnosti Ljubljana arhivira seznam mektebskih otrok. Poleg arhiva se vsakodnevno obnavlja e-mail seznam mektebskih otrok. Trenutno je na mailing listi 173 otrok. Za vsako aktivnost v džematu Ljubljana so mektebski obveščeni preko maila.

Odbor IS Ljubljana se zahvaljuje vsem tistim, ki so pomagali pri realizaciji te svečanosti.

Svečanosti so poleg staršev prisostvovali številni člani Islamske skupnosti. Ta svečanost bo ostala v spominu otrokom, staršem in ostalim članom IS, ki so uživali v znanju in mektebskih rezultatih otrok v Ljubljani.

mekteb_lj1

mekteb_lj2

mekteb_lj3