st_louis1

PREDSTAVNIKA ISLAMSKE SKUPNOSTI NA 15. SREČANJU BOŠNJAKOV SEVERNE AMERIKE

St. Louis, (MINAS) – Na povabilo Islamske skupnosti Bošnjakov Severne Amerike (IABNA) sta se mufti dr. Nedžad Grabus in tajnik Nevzet Porić udeležila 15. srečanja Bošnjakov Severne Amerike, ki so potekali med 28. in 31. majem 2010, v St. Louisu (ZDA).

 

Srečanja so se začela v petek, 28. maja 2010, z džumo namazom (petkovo molitvijo), ki jo je vodil mufti dr. Nedžad Grabus. V svojem nagovoru je mufti Grabus izpostavil pomembnost ohranjanja spomina na svojo domovino, svoje poreklo, identiteto itd., posebej pa v okoliščinah v katerih živijo muslimani bošnjaškega porekla v Združenih Državah Amerike. V prihodnosti lahko pričakujemo, da se bo razvilo ameriško razumevanje islama. Zato je pomembno ohranjati svoje vero in tradicijo. Otroci ne smejo pozabiti svojega maternjega jezika. Džamija je za to zelo pomembno mesto, ker ljudje lahko v teh objektih učijo o svoji veri, kulturi in identiteti. To kar se dogaja v teh dneh v St. Louisu je pomembno za vsakega muslimana oz. Bošnjaka kot tudi za celotno Islamsko skupnost. V teh časih imamo konkurenco pri tolmačenju islama. In to je dobro. Včasih smo imeli samo eno interpretacijo islama npr. v Bosni. Danes so se stvari spremenile. Tudi v Ameriki obstajajo različne interpretacije islama. Zato je pomembno vedeti kaj je partikulranega v naši identiteti in kaj so univerzalne vrednote. Seveda, takšno razumevanje islama, ki ga mi prakticiramo ne bi uspelo brez naših srednjih teoloških šol (medresa), drugih izobraževalnih inštitucij in Islamske skupnosti, je med drugim povedal mufti Grabus.

 

Istega dne v večernih urah je bil organiziran mevlud na katerem so prisostvovali vsi imami s področja IABNA na čelu z glavnim imamom dr. Senadom Agićem. V svojem pozdravnem nagovoru se je imam Agić zahvalil muftiju Grabusu, ker se je odzval povabilu IABNE, da sodeluje na 15. srečanju Bošnjakov Severne Amerike. V nadeljevanju je spreogovoril nekaj besed o pomembnosti džamije in petdevne molitve kot pomebnega segmenta v življenjih vseh muslimanov.

Mufti dr. Nedžad Grabus je ob tej priložnosti spregovoril o pluralizmu mišljenja. Povedal je, da naša enotnost ne pomeni istomišljenost. Nasprotno, moramo upoštevati različnost mišljenja, ki mora biti vzrok za enostnost muslimanov oz. Islamske skupnosti na splošno.

V soboto, 29. maja 2010, je sledil glavni dogodek te manifestacije in sicer otvoritev nove džamije oz. prostorov za potrebe Islamske skupnosti in muslimanov v St. Louisu. V zelo toplem vremenu je bila organizirana svečanost na odprtem pred džamijo v St. Louisu kjer se je zbralo okorog štiri tisoč oseb. Po nagovoru imama Envera Kunića, predsednika džemata g. Hamdija Ramić, glavnega imama dr. Senada Agića, predstavnikov lokalne oblasti v St. Louisu je zbrano glavo množico nagovoril tudi mufti dr. Nedžad Grabus. Prisotne je pozdravil v imenu reisu-l-uleme, Rijaseta Islamske skupnosti in svojem imenu. Po besedah dr. Grabusa so muslimani v St. Lousu zgradili objekt, ki ne bo koristil samo njim temveč celotni družbeni skupnosti, ker bo pomagal otrokom, da se izognejo problemu droge, alkohola in drugih problemov sodobnega sveta. Priporočil je zbranim vernikom in vernicam, da vlagajo v svoje otroke predvsem pa v njihovo vzgojo in izobraževanje. Zato podprite projekte, ki se bodo realizirali v tej džamiji. Povedal je tudi, da so z izgradnjo džamije v St. Louisu zgradilo trajno dobro. Potem je dr. Grabus ponudil možnost vsem zbranim, da se potegujejo za prvilegij, da odprejo džamijo in se vpišejo v zgodovino džemta v St. Louisu. Pravilo je da ključ džamije dobi tisti, ki ponudi večjo donacijo. Začeli so z 10.000 USD in končali na 30.000,00 USD, ki sta jih vplačala g. Beriz Nukić in g. Sadik Muratrović.

V popoldanskih urah je bila organizirana ustanovitivena skupščina Kongresa Bošnjakov Sveta na katerem so sodelovale eminentne osebnosti Bošnjakov iz Amerike med katerimi sta bila oče in sin Nedžib in Muhamed Šaćirbegović in drugi. Tudi temu dogodku sta prisostvovala mufti dr. Nedžad Grabus in tajnik Nevzet Porić. V večernih urah je bila organizirana svečana večerja v Hotelu Marriott na kateri so se zbrali številni Bošnjaki iz Amerike in Kanade. Za zabavni del programa je poskrbel hafiz Burhan Šaban, ki je sodeloval tudi na vseh že omenjenih dogodkih. S svojim milozvočnim interpritiranjem ilahij (pobožne pesmi) in recitiranjem Kur’ana je poskrbel za lepše počutje vseh zbranih. Tej manifestaciji je prisostvoval tudi glavni imam Islamske skupnosti Bošnjakov na Norveškem g. Senaid Kobilica.

V nedeljo, 30. maja 2010, je bila organizirana seja Sabora IABNE na kateri so bila sprejeta poročila za leto 2009. Mufti dr. Nedžad Grabus je sodeloval v delu Sabora kjer se je razpravljalo o ideji ustnovitve mesihata oz. muftijstva za Severno Ameriko ali za bošnjaško diasporo. Na podlagi izkušenj iz Slovenije je dal zelo konstruktivne predloge in rešitve za predlog statuta, ki ga v teh dneh pripravljajo v IABNI.

V ponedeljek, 31. maja 2010, je imel mufti dr. Nedžad Grabus seminar za imame. Spregovoril je o imamskem delovanju med tradicijo in sodobnimi izzivi. Dr. Senad Agić je predstavil referat o vlogi džamije v diaspori. Mufti dr. Nedžad Grabus je seznanil imame s projektom izgradnje džamije v Ljubljani in jih pozval, da se vključijo v akcijo zbiranja denarja za izgradnjo Islamskega verskega in kulturnega centra v Ljubljani. Imami so pokazali veliko zainteresiranost in predlagali določene načrte glede realizacije zbiranja donacij za ta projekt. Na sestanku glavnih imamov, ki je bil organiziran v začetku leta v Ljubljani je bilo dogovrjeno, da bo projekt izgradnje džamije v Ljubljani, projekt bošnjaške diaspore v letu 2010.

 

st_louis2

Mufti dr. Nedžad Grabus v času hutbe v St. Louisu

st_louis1

Mufti dr. Nedžad Grabus nagovarja zbrane vernike na Mevludu

st_louis3

Mevlud v St. Louisu

st_louis4

Svečana otvoritev mesdžida v St. Louisu

st_louis5

Sadik Nukić in Beriz Muratović sta svečano odprla mesdžid

st_louis6

Dr. Senad Agić, glavni imam IABNE

st_louis7

Seja Sabora IABNE