festival6

ORGANIZIRAN 4. FESTIVAL BOSANSKE HRANE

 

V soboto, 10. aprila 2010, je Žensko združenje Zemzem organiziralo že 4. Festival bosanske hrane. Letos je poleg Festivala bosanske hrane potekal še Festival tradicionalnih bosanskih noš. Celotna prireditev je tudi letos potekala na Stritarjevi ulici poleg ljubljanskega Tromostovja.

Članice ŽZ Zemzem so pripravile različne tradicionalne slane in sladke bosanske jedi od baklave, hurmašic, tufahij, kadaifa, tolumb, različnih pit ipd. Izbira je bila zelo velika. Jedi so se prodajale, ves izkupiček od prostovoljnih prispevkov pa je Žensko združenje Zemzem namenilo za Islamski verski in kulturni center v Ljubljani.

Dodatna kulturna drobtinica na letošnjem Festivalu so bile bosanske narodne noše. Noše so v lasti ga. Fatime Mršić iz Sanskega Mosta (BiH). Ga. Mršić je drugo polovico svojega življenja namenila izdelavi bošnjaških noš in je ena od redkih, ki se s to dejavnostjo še ukvarja. Hrani okoli petdeset različnih narodnih noš. Na Festivalu je bilo predstavljeno le devet narodnih noš. Od tega pet, ki so jih nosili muslimani na področju Bosne in Hercegovine, Glamoška noša, noša vseh narodov v Bosni, srbska narodna noša, hrvaško nošo ter romsko. V uvodnem delu so noše detajlno predstavljene z razlago delov noše in njene zgodovine.

Poleg stojnic zapolnjenih z različnimi dobrotami je na eni od stojnic predstavljena mini bosanska soba v kateri so predstavljeni različni suvenirji. V kotičku bosanske sobe je ga. Fatima Mršić izdelovala oz. vezla ime ali sporočilo na izbrano blazino obiskovalcem Festivala.

Festival bosanske hrane in tradicionalnih bosanskih noš je priložnost, da se predstavi bogata bošnjaška kultura in tradicija ter priložnost, da se vse to predstavi slovenski družbi. Je velik prispevek k medkulturnem dialogu saj je to edini način za medsebojno sodelovanje in razumevanje.

Ne glede na hladno dopoldne je bilo vzdušje v središču Ljubljane več kot veselo in medkulturno obarvano. Po besedah članic Zemzema so zelo vesele ugotovitve, da je ta prireditev postala zelo znana med prebivalci Ljubljane in iz leta v leto bolj obiskana.

Vodstvo Zemzema se je  zahvalilo svojim članicam za trud in čas, ki so ga prispevale, Fatimi Mršić za sodelovanje pri projektu ter kulturnem društvu Ljiljan za pomoč pri predstavitvi narodnih noš in Vsem ostalim, ki so na kakršen koli način prispevali za boljšo organizacijo in potek Festivala. Posebej so se zahvalile muftiju dr. Nedžadu Grabusu in Mešihatu Islamske skupnosti za pomoč in podporo pri realizaciji tega projekta.

festival1

festival2

festival3

festival4

festival5

festival6