fata_orlic1

FATA ORLOVIĆ V LJUBLJANI

 

Ljubljana, 03. april 2010, (MINAS) – Na povabilo Ženskega združenja Zemzem se je v petek in soboto, 02. in 03. aprila 2010, v Ljubljani mudila gospa Fata Orlović iz Konjević Polja (BiH).

 

Fata Orlović je ime, ki simbolizira hrabrost, doslednost in vztrajnost pri iskanju svojih pravic. V času vojne v Bosni in Hercegovini med letoma 1992-1995, je bila ga. Orlović, kot na tisoče drugih Bošnjakov, pregnana iz svojega doma v Konjević Polju blizu Srebrenice. Dokler je živela v Tuzli kot begunka so zgradili pravoslavno cerkev v njenem dvorišču na njenem zemljišču. Po povratku v svoj rojstni kraj leta 1996, se je pričel boj Fate Orlović za pridobitev lastnega premoženja in odstranitev cerkve iz lastnega dvorišča, ki je bila zgrajena brez njenega dovoljenja. O vsem tem in drugih svojih izkušnjah je ga. Fata Orlović spregovorila na druženju, ki ga je pripravilo Žensko združenje Zemzem v petek, 02. aprila 2010, v prostorih Islamske skupnosti v Ljubljani. Izpostavila je da je to njen prvi obisk izven BiH. Povabilo je sprejela, ker je seznanjena s projektom izgradnje džamije v Ljubljani. Zato je želela obiskati Ljubljani in s svojim prihodom dati podporo temu zgodovinskemu projektu. Želela se je tudi zahvaliti ŽZ Zemzem, ki je štipendiralo štiri študentke iz Srebrenice.

Prisotne je pozdravil mufti dr. Nedžad Grabus, ki je povedal nekoliko zanimivih stvari Posebej pa je izpostavil pozitivno vlogo slovenskih oblasti pri razumevanju aktualnega stanja v Bosni in Hercegovini, ter podporo evropskih poslancev v Evropskem parlamentu, posebej g. Jelka Kacina pri sprejetju resolucije o genocidu v Srebrenci. Po mnenju muftija Grabusa je drža gospe Orlović inspirativna in spodbudna za vse nas ker ona, čeprav ji je storjena krivica, poskuša pravico doseči po legalni poti. U pravni državi bi bil ta problem zelo enostavno rešen, toda ključni problem funkcioniranja pravosodnih organov v BiH je očitno politizacija in vpliv politike na pravosodje. Nana Fata Orlović je i in bo tudi ostala simbol dostojanstvenega boja zoper nepravičnost.

Skupaj z gospo Orlović so v Slovenijo prišle štiri Zemzemove štipendistke: Dževa Avdić, Almira Kadić, Edina Hasanović in Armina Efendić. Namreč, Žensko združenje Zemzem od začetka svojega delovanja štipendira otroke iz Srebrenice, ki so ostali brez enega ali oba starša. Dževa Avdić, Almira Kadić in Edina Hasanović so že diplomirale na Pravni, Pedagoški in Fakulteti za politične znanosti v Sarajevu. Armina Efendić pa je študentka drugega letnika Pravne fakultete. To je bilo tudi prvo in spoznavno srečanje med njimi in članicami Zemzema. Z njimi in gospo Orlović pa je bilo organizirano druženje članic Zemzema v soboto, 03. aprila 2010 tudi v prostorih Islamske skupnosti v Ljubljani.

Prosti čas so dekleta preživele v naravnih lepotah Slovenije. Skupaj so obiskale Postojnsko jamo in uživale v lepem vremenu ob Obali valovitega morja.

Spoznavni večer z dekleti je bil prav poseben. Glede na to, da je bilo to prvo srečanje so se dekleta v uvodnem delu najprej predstavila in povedala nekaj več o sebi. Dotaknile so se tudi svoje težke preteklosti oziroma tragedije, ki so jo preživele v Srebrenici. Ena od njih je povedala:”Spominjam se zadnjega trenutka s svojim očetom. Rekel mi je naj bom pridna in da bo on zelo hitro nazaj.” Pred dvema letoma so identificirali njegovo truplo in ga na dostojanstven način pokopali v Potočarjih.

Ne glede na to, da so uspešno in v roku končale svoj študij, po katerem za vse nas sledi zaposlitev in boljše življenje, one nadaljujejo bitko in iskanje zaposlitve. Vendar do sedaj neuspešno. Ne glede na težko situacijo so zadovoljne s tistim kar imajo in jim je edino pomembnoto, da so skupaj s svojo družino.

Žensko združenje Zemzem je ponosno, da je sodelovalo v tako pomembnem projektu kot je ta. Zemzem je ponosen na dekleta, za katere lahko rečemo, da so zelo samozavestne, vzgojene in že tako mlade polne življenskih izkušenj. V ta projekt so članice Zemzema vstopile z iskrenim namenom brez pričakovanj kakršne koli nagrade na tem svetu. Prepričane so, da jih bo Vzvišeni Bog nagradil za to dobro delo. 

Tudi v prihodnosti bo ŽZ Zemzem nadaljevalo s takšnimi in podobnimi projekti. Projekti v katere bodo vložile v najboljšo in večno investicijo – znanje.

fata_orlic1

fata_orlic2

fata_orlic3

fata_orlic4

fata_orlic5

fata_orlic6