tribina_samir_jusic2

TRIBUNA: POSLANSKA MISIJA MUHAMMEDA, A.S.

Ljubljana, 05. februar 2010, (MINAS) – V petek, 05. februarja 2010, je bila organizirana tretja tribuna v sklopu ciklusa tribun o Božjem odposlancu Muhammedu, a.s. z naslovom »Poslanska misija Muhammeda, a.s.«. Temo je predstavil imam Samir Jusić, ki imamsko delo opravlja v džematu Kočevje.

Samir ef. Jusić se je najprej dotaknil prve besede s katero se je začelo razodetje Kur’ana, ki se je glasila »Ikre« oziroma znanje ali učenje. Poslanska misija je trajala 23 let in sicer 13 let v Mekki in 10 let v Medini. Zato se njegova misija tudi deli na dva dela: mekkansko in medinsko obdobje. Tudi v Kur’anu obstaja delitev njegovih poglavij na mekkanske, ki so bili razodeti v Mekki in medinske, ki so bili razodeti v Medini. V začetku svoje misije je Muhammed, a.s., najprej tri leta pozival ljudi v vero tajno. V tem času se je najprej osredotočal na svoje najbližje. Izpostavil je tudi privrženost prvih muslimanov, ki so bili popolnoma oddani Božjemu Odposlancu, a.s. in njegovi misiji. Nestrpnost do Muhammeda, a.s., in njegovih privržencev se je stopnjevala. Zato se je skupina muslimanov odselila v Abesinijo oz. področje današnje Etiopije kjer je vladal krščanski vladar Negus. Sledil je bojkot muslimanov, ki so ga izvajali njihovi nasprotniki oziroma someščani, sorodniki in znanci v Mekki. Božji odposlanec Muhammed, a.s., je poiskal pomoč v Taifu, ki je okrog 70 kilometrov oddaljen od Mekke. Doživel je še večje neprijetnosti. Vendar je ostal priseben in se ni želel maščevati. Po trinajstih letih se je Muhammed, a.s., preselil iz Mekke v Medino leta 622. Najprej je začel z izgradnjo džamijo. Medinska povelja je tudi pomembna, ki jo je Muhammed, a.s., sestavil in z njo uredil odnose med meščani Medine v kateri so živeli tudi drugi poleg muslimanov. V nadaljevanju je govoril o Muhammedovi, a.s., blagosti, potrpežljivosti in človečnosti.

 

Svojo predstavitev teme je Samir ef. Jusić zaključil z zelo koristnimi nasveti, ki jih je povzel iz življenja Muhammeda, a.s., ki so še vedno živi in nam koristijo tudi v današnjih časih. Sledila je razprava oziroma pogovor s poslušalci, ki so imeli zelo zanimiva vprašanja za imama Jusića.

 

tribina_samir_jusic2

 

tribina_samir_jusic3

 

tribina_samir_jusic1