nemski_veleposlanik_obiskal_muftija1

NEMŠKI VELEPOSLANIK OBISKAL MUFTIJA

Ljubljana, 16. februar 2010, (MINAS) – V torek, 16. februarja 2010, je nemški veleposlanik nj. eksc. g. Mathhias von Kummer obiskal muftija dr. Nedžada Grabusa. Srečanje je potekalo v prostorih Urada muftija na Grablovičevi ulici 14 v Ljubljani.

 

 

To je bil vljudnostni in spoznavni obisk na zahtevo nemškega veleposlanika, ki se je zanimal za položaj Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji in muslimanov v slovenski družbi kot tudi za odnos državnih oblastih do muslimanov in njihovih odprtih vprašanj posebej pa vprašanja izgradnje džamije v Ljubljani.

Mufti dr. Nedžad Grabus je izkoristil priložnost in seznanil veleposlanika Kummerja z delovanjem in položajem Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji, njenimi problemi, odprtimi vprašanji in podobno.

V nadaljevanju je beseda tekla o trenutni svetovni situaciji in položaju islama in muslimanov v Evropi posebej pa v Nemčiji kjer živi okrog dva milijona muslimanov. Dotaknila sta se tudi situacije na Balkanu in problema viznega režima za državljane Bosne in Hercegovine. Mufti dr. Nedžad Grabus je sugeriral veleposlaniku, da Evropska unija čim prej odpravi vizni režim za državljane Bosne in Hercegovine, ker se trenutno pojavljajo frustracije v Bosni zato, ker državljani sosednih držav svobodno potujejo po Evropi pa tudi tisti iz Bosne in Hercegovine, ki imajo dvojno državljanstvo ter na podlagi hrvaškega ali srbskega potnega lista nemoteno potujejo po Zahodu. Izjema so Bošnjaki, ki imajo samo eno alternativo oziroma potni list Bosne in Hercegovine. Po besedah veleposlanika Kummerja bo Evropska unija kmalu umaknila vizni režim tudi za državljane Bosne in Hercegovine. Kdaj se bo to zgodilo pa ni znal napovedati.

nemski_veleposlanik_obiskal_muftija1

nemski_veleposlanik_obiskal_muftija2

nemski_veleposlanik_obiskal_muftija3