tribuna_poslanik3

TRIBUNA: MUHAMMED, A.S, – ROJSTVO IN OTROŠTVO

Ljubljana, 22. januar 2010, (MINAS) – V petek, 22. januarja 2010, je bila organizirana tribuna z nazivom »Muhammed, a.s., – rojstvo in otroštvo«, ki jo je predstavil imam iz Kranja Ramo Muzaferović.

 

V svoji predstavitvi teme je imam Muzaferović povedal, da je zelo zadovoljen in vesel, ker je lahko odprl ciklus predavanj o najdražjem bitju oziroma človeku, Božjem odposlancu Muhammedu, a.s. Po njegovih besedah je zelo pomembno preučevati življenje Božjega odposlanca Muhammeda, a.s., ker ga bomo na ta način več spoštovali.

 

Muhammed, a.s., kje bil rojen v Mekki leta 571. Mekka je bila takrat središče sveta obkoljeno s Perzijskim cesarstvom z ene strani in Bizantom z druge strani. Arabci so v teh časih imeli sklenjene zveze in trgovske dogovore na podlagi katerih so potovali nemoteno kamorkoli. Arabci so vedno verovali v Boga, Allaha. To ime se omenja tudi pred rojstvom Muhammeda, a.s. Ampak, verovali so tudi v različne idole, ki so jih smatrali kot svoja božanstva. Arabija je živela s plemenskim življenjem oz. je bila razdeljena na plemena, ki so se si bila večinoma v medsebojnem konfliktu. Mekka je bila izjema.

 

Kar se tiče rojstva Muhammeda, a.s., je povedal da ga je mati Amina rodila brez kakršnihkoli bolečin. Rojen je bil obrezan. Arabska navada je bila, da takoj po rojstvo pošljejo otroke na podeželje kjer bodo odraščali na čistem zraku in se učili čistega arabskega jezika. Muhammeda je prevzela Halima, ki je pričakovala, da bo dobila otroka iz bogate družine. Muhammed je bil sirota brez očeta. V nadaljevanju je natančno opisoval življenje Muhammeda, a.s., pri Halimi. Ko je imel šest let mu je umrla mati Amina, v osmem letu starosti je ostal brez dedka AbdulMutaliba, ki je skrbel za njega po smrti njegove matere.

 

Povedal je tudi, da je bil prihod Božjega odposlanca Muhammeda, a.s., napovedan v drugih verskih tradicijah. Napovedan je bil kot Ahmed.

 

Sledila je diskusija z različnimi vprašanji poslušalcev, ki so se zanimali za detajle iz Muhammedovega življenja.

 

tribuna_poslanik1

tribuna_poslanik2

tribuna_poslanik3