cerkev1

MUFTI IN TAJNIK NA SVEČANI UMESTITVI LJUBLJANSKEGA NADŠKOFA

Ljubljana, 24. januar 2010, (MINAS) – V nedeljo, 24. januarja 2010, je potekala svečana umestitev ljubljanskega nadškofa in metropolita dr. Antona Stresa v ljubljanski stolnici Sv. Nikolaja. V imenu Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji sta se svečanosti udeležila mufti dr. Nedžad Grabus in tajnik Nevzet Porić.

V nadaljevanju objavljamo sporočilo Slovenske tiskovne agencije:

Ljubljana, 24. januarja (STA) – V ljubljanski stolnici je bila danes slovesnost ob umestitvi novega nadškofa Antona Stresa. Ta je v nagovoru zbranim poudaril pomen sodelovanja kot delovanja v različnosti in edinosti. Skrb za slogo in enotnost je po njegovem prepričanju prva naloga tiste službe v Cerkvi, ki jo ponazarja podoba pastirja, in je posebej v ospredju škofovske službe.

“Kakor je človek zdrav in živ samo, dokler je različnost telesnih funkcij usklajena, dokler enotnost obvladuje različnost, tako je tudi z našimi skupnostmi: z narodom ali državo in seveda tudi s Cerkvijo,” je dejal Stres. Kot meni, je enotnost v različnosti naporna, a je mogoča, če je dovolj ljubezni, nesebične predanosti in medsebojnega spoštovanja.

Cerkev je po njegovih besedah živ organizem, je kakor telo, ki za svoje delovanje potrebuje različne funkcije, različne vloge. “To je njeno bogastvo,” poudarja.

Takšen, kot je Jezusov življenjski program osvoboditve in odrešenja, predstavljen v danes prebranem evangeljskem odlomku, je tudi program Cerkve, ki to odrešenje oznanja, zanj pričuje z dejavno ljubeznijo in vanj vključuje vse svoje člane, pravi Stres. To je po njegovem mnenju edini in pravi smisel njenega obstoja, delovanja in poslanstva.

“Cerkve se ni treba bati, kakor se ni treba bati Jezusa Kristusa, kot je rad poudarjal papež Janez Pavel II. Kako bi se človek smel oziroma zakaj bi se človek moral bati svojega Odrešenika in tistega, ki to odrešenje oznanja, obljublja in nas vanj vključuje,” se je vprašal novi nadškof.

“Ko torej danes nastopam služenje Božjemu ljudstvu v ljubljanski nadškofiji, vas vse vabim k sodelovanju, k razvejanim in iznajdljivim pastoralnim pobudam, ki naj potekajo v enotnosti sodelovanja, v slogi in medsebojni pomoči,” je pozval Stres.

Dosedanji mariborski nadškof pomočnik Stres je kot 35. ljubljanski nadškof na tem mestu nasledil Alojza Urana, ki je lani papežu Benediktu XVI. podal odpoved službi. Novega nadškofa je danes v ljubljanski stolnici po prebrani papeški buli o imenovanju umestil apostolski nuncij v Sloveniji Santos Abril y Castello. Stres je ob tem sprejel škofovsko palico in simbolično sedel na škofovski sedež.

Slovesnosti so se poleg številnih vernikov udeležili tudi duhovniki, škofje, nadškofje ter kardinali iz domovine in tujine, med njimi tudi nekdanji ljubljanski nadškof in sedanji kardinal Franc Rode. Med drugim so bili prisotni predsednik republike Danilo Türk, predsednik vlade Borut Pahor, predsednik vrhovnega sodišča Franc Testen, ljubljanski župan Zoran Janković, rektor ljubljanske univerze Radovan Stanislav Pejovnik, poslanci državnega zbora in evropskega parlamenta, predstavniki Slovenske vojske in policije, člani diplomatskega zbora ter drugi predstavniki političnega in kulturnega življenja.

Ob koncu slovesnosti so novega nadškofa pozdravili tudi predstavniki duhovnikov ter redovnikov in redovnic. Pozdrav in dobrodošlico v imenu vernikov ljubljanske nadškofije pa je izrekel dramski igralec Gregor Čušin.

Stres, rojen decembra 1942 v Donački gori, je bil v škofa posvečen leta 2000. Med drugim je opravljal službo mariborskega pomožnega škofa, ob ustanovitvi novih škofij leta 2006 je bil imenovan za prvega škofa celjske škofije, januarja lani pa za mariborskega nadškofa pomočnika. Še vedno je tudi upravitelj celjske škofije.

cerkev1

cerkev2

cerkev3