tribina_ilahije2

TRIBUNA: MEVLUD, ILAHIJE IN KASIDE V ŽIVLJENJIH MUSLIMANOV

Ljubljana, 08. januar 2010, (MINAS) – V petek, 8. januarja 2010, je bila organizirana tribuna z nazivom »Mevlud, ilahije in kaside v življenjih muslimanov«. Predavatelj je bil imam v Velenju Munzir Čelenka.

 

 

Kljub slabemu vremenu se je zbralo okrog petdeset glava množica, ki je poslušala čudovito predstavitev mevluda, ilahij in kasid. Imam Čelenka je v uvodnem govoru najprej predstavil »Mevlud«, ki vsakega muslimana in muslimanka spominja na Božjega odposlanca Muhammeda, a.s., ker označuje njegovo rojstvo. Mevlud je, pravzaprav kasida o Muhammedu, a.s., ker je ilahija pesem posvečena Vzvišenemu Bogu. Mevlud je arabska beseda, ki označuje rojstvo.

 

Po besedah imama Čelenke se skozi pesem najlepše govori o Muhammedu, a.s., v Turčiji. Omenil je tudi nekatere avtorje, ki so pisali Mevlud v bosanskem jeziku in sicer: Salih Gašević, Safvet-beg Bašagić, hafiz Seid Zenunović, Rešad Kadić, Sejfullah Proho, Ešref Kovačević in drugi.

 

V drugem delu je imam Čelenka spregovoril nekaj besed o ilahiji in kasidi. Po njegovih besedah je danes veliko več kasid, ki so posvečene Muhammedu, kot ilahij, ki naj bi bile posvečene Bogu.

 

Ob koncu je praktično pokazal na kakšen način se lahko interpretira mevlud in nekatere ilahije in kaside.

 

tribina_ilahije1

 

 

 

tribina_ilahije3