zemzem_4.jpg

RAMAZANSKI UTRINKI ZEMZEMA

Za nami je mesec ramazan. Mesec, ki je za vse muslimane nekaj posebnega. Vsi skupaj se potrudimo, da si atmosfero v tem svetem mesecu čim bolj okrasimo in polepšamo. Tako si tudi Žensko združenje Zemzem prizadeva aktivnosti meseca ramazana organizirati na poseben način.

 

Tradicionalno je vsako nedeljo bilo organizirano predavanje za ženske po končani opoldanski molitvi. Gostile smo različne predavateljice. Prvo nedeljo v mesecu ramazanu Žensko združenje Zemzem gostilo je muftija Islamske skupnosti dr. Nedžada Grabusa. Poleg službenih sestankov tokom leta z predstavnicami društva, mufti vsako leto pred mesec ramazan nekaj časa nameni vsem članicam. Tudi letos je mufti ob tej priložnosti članicam Zemzema povedal veliko koristnih nasvetov, predvsem pri vzgoji otrok, o važnosti in aktivnosti žensk v veri, kulturi, družini in širši okolici. Vse skupaj smo se ob tej priložnosti še enkrat zahvalile muftiju za podporo.

 

Drugo nedeljo v mesecu ramazanu Žensko združenje Zemzem gostilo je muallimo Senado Karišik z Jesenic. Povedala nam je nekaj več o važnosti negovanja in prakticiranja »Selama« oz. islamskega pozdrava. Predavanje m. Senade Karišik je bilo še posebej dobro obiskano, poslušalo jo je kar neverjetnik triinosemdeset članic Zemzema. To je bilo tudi okvirna obiskanost vseh predavanj v mesecu ramazanu.

 

Zadnji dve nedelji v mesecu ramazanu sta popolnili domači muallimi, m. Izudina Karišik in m. Ela Porić. Muallima Izudina Karišik govorila je o pomenu in važnosti branja Kur’ana. Njen namen je bil predvsem spodbuditi in pridobiti nove članice pri tečaju Sufare (učenje harfova oz. arabskih črk in uvod v branje Kur’ana) in branja Kur’ana. Ponosne smo, da se je letos prijavilo dvajset novih članic, ki so pripravljene del svojega prostega časa nameniti učenju Kur’ana. Upamo, da bomo čez nekaj časa predstavili novo skupino članic Ženskega združenja Zemzem, ki so se naučile brati Kur’an. Vsem skupaj želimo veliko uspeha.


Muallima Ela Porić je v svojem predavanju govorila o navajanju otrok na post in verske predpise. To je nekaj s čem se vsaka mati oz. starš sreča. Nekateri so več drugi manj uspešni v tem procesu. Predstavljeno je bilo nekaj metod, ki so se pokazale kot uspešne, poleg tega je bilo ponujeno tudi nekaj zelo kreativnih idej kako najmlajšim govoriti in predstaviti vero brez ustrahovanja in težav.


Poleg edukativnih nedelj so bile letos aktivne tudi dve soboti. Prvo soboto je Žensko združenje Zemzem ponovno organiziralo »Noć ibadeta – Noč molitve«. Ženske kot matere in soproge so v mesecu ramazanu še posebej bolj aktivne saj želijo mesec ramazan v svojih družinah na poseben način dočarati in doživeti. Zato se najde bolj malo časa za dodaten ibadet oz. molitev, poleg tiste obvezne. Potrudile smo se vse skupaj in si vzele malo časa, ki smo ga posvetile samo Njemu.


Brez ženskega iftarja oz. večerje, ki označuje konec posta, ne gre. Tudi letos je Zemzem organiziral skupno večerjo. Povabile smo tudi druga Ženska združenja, ki delujejo na področju Islamske skupnosti. Pred samo večerjo je bilo organizirano krajše druženje v okviru katerega je mlada muallima Šejma Malanović iz Maribora pripravila predavanje. Govorila je o položaju žensk v islamu in njenih vlogah.


Ker je mesec ramazan mesec humanosti in pomaganja v vseh pomenih je Žensko združenje Zemzem organiziralo dve akciji v katerih se je potrudilo zbrati čim več sredstev za Islamski verski in kulturni center v Ljubljani. Organizirale smo posebno »Ramazansko sergijo (prostovoljni prispevek)« na kateri smo zbrale 1.300,00 EUR.


Že nekaj časa smo se pripravljale na nov projekt in letos smo ga tudi v celoti uresničile. Cel mesec ramazan smo pripravljale bajramska darila za žene in otroke, ki smo jih prodajale pred dvorano Tivoli v Ljubljani, v kateri je potekala bajramska molitev. Poleg daril so možje, po končani molitvi, imeli priložnosti kupiti darilo in rože za svoje najmlajše in najdražje. Vseh, skoraj tri sto daril, je bilo razprodanih za nekaj minut.


Ponosne smo, da je Žensko združenje Zemzem iz meseca ramazana, izstopilo za 3.000,00 EUR bogatejše. To je znesek, ki smo ga prislužile z prodajo daril na bajramu. Celoten znesek bo nakazan na transakcijski račun za IKC. Do sedaj je Žensko združenje Zemzem skupaj zbralo že 11.500,00 EUR in se uvrstilo v srebrne donatorje za IKC.


Hvala vsem članicam, ki so prispevale svoj prosti čas za uresničitev naših skupnih ciljev.


Na koncu lahko zaključimo, da je mesec ramazan v Ženskem združenju Zemzem bil zelo aktiven in učinkovit. V naslednjih mesecih obljubljamo še bolj pestre programe in aktivnosti.


Vabljene v Zemzem!