061020091922.jpg

POSVET PREDSTAVNIKOV VERSKIH SKUPNOSTI V ORGANIZACIJI URADA VLADE RS ZA VERSKE SKUPNOSTI

Ljubljana, 06. oktober 2009, (MINAS) – V torek, 06. oktobra 2009, je bil organiziran Posvet predstavnikov verskih skupnosti v organizaciji Urada Vlade Republike Slovenije za verske skupnosti.

V imenu Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji so se posveta udeležili mufti dr. Nedžad Grabus, njegov namestnik Ibrahim Malanović, tajnik Skupnosti Nevzet Porić in škofjeloški imam Ifet Suljić.

 

V začetku posveta je zbrane predstavnike verskih skupnosti pozdravil predsednik Vlade Republike Slovenije Borut Pahor.

 

Vlada bo storila vse za to, da bodo odnosi med državo in verskimi skupnostmi iskreni in urejeni, je v začetku posveta predstavnikov verskih skupnosti zagotovil premier Borut Pahor. Prepričan je, da bo novi direktor urada za verske skupnosti Aleš Gulič svoje delo opravil vestno in so nekateri predsodki v zvezi z njegovim imenovanjem odveč.

 

“Slovenija je odprta družba, v kateri se mora vsak posameznik počutiti svobodno in imeti pravico izkazati versko svobodo. Institucije, ki skrbijo za to, morajo imeti za to tudi možnosti in v kolikor je pri tem potrebno sodelovanje z državo, bo država svojo dolžnost tudi opravila,” je ob posvetu dejal Pahor.

 

Med vsemi svobodami, ki jih uživamo, ima namreč po njegovih besedah tudi verska svoboda svoje mesto. Zato je “pomembno, da institucije, ki predstavljajo ljudi različnih verskih opredelitev, v dialogu z državo rešijo vsa strateška in praktična vprašanja”.

Predstavniki verskih skupnosti in direktor urada za verske skupnosti Aleš Gulič so danes izrazili prepričanje v dobro sodelovanje. Namreč,Vlada Republike Slovenije je 03. septembra 2009, imenovala novega direktorja Urada za verske skupnosti g. Aleša Guliča, ki je na tem mestu zamenjal dr. Draga Čeparja.

Mufti dr. Nedžad Grabus je v imenu Islamske skupnosti in svojem lastnem imenu čestital novemu direktorju za imenovanje na tako pomembno funkcijo kot je vodenje Urada za verske skupnosti. Prepričan je, da bo Urad še naprej opravljal svoje naloge kot jih je doslej in še boljše. Ekipa je ostala ista, sprememba je vidna samo na čelu Urada. »Mi kot Islamska skupnost in muslimani, ki pripadamo veliki svetovni religiji smo tudi manjšinska verska skupnost v Sloveniji, ki še vedno išče svojo pot delovanja in pot za uveljavljanje svojih potreb in ciljev, ki so splošno koristni za družbo v kateri živimo. Večina cerkva kot so Rimskokatoliška, Evangeličanska in celo Pravoslavna so zelo pomembne za slovensko zgodovino in mi se tega zavedamo. Vsi skupaj kot cerkve in verske skupnosti se ne ukvarjamo samo z verskimi dejavnostmi. Mi smo prisotni tudi na drugih področjih, ki se tičejo slehernega posameznika. Mogoče Vlada včasih ne razume potrebe verskih skupnosti. Pisal sem ministrom za kulturo in šolstvo ter jih prosil, da nam pomagajo pri izvedbi tečaja slovenščine za imame, ki ne govorijo slovensko. Žal sem dobil negativen odgovor. Postavlja se vprašanje kako uveljavljat in realizirat nekatere stvari, ki so splošno koristne? Ko govorimo o zaporih, bolnišnicah in drugih zaprtih ustanovah je zelo težko uveljavljati določbe glede duhovne oskrbe, ki so določene v Zakonu o verski svobodi in celo zapisane v Sporazumu, ki smo ga podpisali z Vlado Republike Slovenije o pravnem položaju Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji. Kako rešiti probleme s pokopališči je tudi eno aktualnih naših vprašanj. In ne samo naših ampak tudi nekaterih drugih verskih skupnosti. Kdo je nadležen za reševanje takšnih vprašanj? Pričakujem, da nam Urad pri tem pomaga. Ne želim si, da bi bil Urad samo administrativni organ. Mi kot pripadniki svetovne religije si želimo, da nam Urad za verske skupnosti pokaže pot po kateri je treba hoditi glede uresničevanja svojih programov. Integracija imamov in njihovo izobraževanje v Sloveniji je vprašanje strateškega pomena. Slovenija je edina država v regiji v kateri ne obstaja verouk v šolah. Pričakujemo, da nam bo država pomagala pri projektu izgradnje džamije tako kot je pomagala druge verske skupnosti pri njihovih projektih«, je sklenil dr. Grabus ob ponovni čestitki direktorju Guliču za imenovanje na mesto direktorja Urada za verske skupnosti.

Mariborski nadškof pomočnik Anton Stres pravi, da je Gulič pokazal dobro voljo in pripravljenost dialoga, evangeličanski škof Geza Erniša pa, da “po sadovih sodimo človeka” in ni razloga, da bi ga sodili vnaprej.

Paroh Srbske pravoslavne cerkve Peran Bošković kot pozitivno ocenjuje tudi današnjo udeležbo premiera Boruta Pahorja na posvetu. Takšna podpora direktorju urada po njegovem pomeni, a bodo predlogi verskih skupnosti boljše sprejeti in bo komunikacija dobra.

Gulič je po današnjem posvetu s predstavniki verskih skupnosti dejal, da je s posvetom in odzivom verskih skupnosti zadovoljen. “Seveda so težave, a so praktične narave. Verska svoboda mora priti do vsakega državljana, vsakega vernika in nevernika,” je poudaril Gulič.

Kot največjo težavo, ki jo bo treba najprej rešiti, je izpostavil duhovno oskrbo v bolnišnicah in zavodih zaprtega tipa. Ta se po njegovih besedah ne izvaja tako, kot je predvideval zakon, a “ravno to najbolj zadeva verujoče”.

Mufti dr. Nedžad Grabus in imam Ifet Suljić

Jožef Školč, državni sekretar in mufti dr. Nedžad Grabus

Aleš Gulič, direktor Urada za verske skupnosti, mufti dr. Nedžad Grabus in imam Ibrahim Malanović

Paroh Peran Bošković

Mariborski nadškof pomočnik dr. Anton Stres in mufti dr. Nedžad Grabus

Izjava za medije muftija dr. Nedžada Grabusa po končanem posvetu

Izjava za medije muftija dr. Nedžada Grabusa po končanem posvetu

mufti dr. Nedžad Grabus in generalni tajnik Škofovske konference dr. Andrej Saje