bukaresta3.jpg

VELIKI IFTAR V BUKUREŠTI

Ljubljana, 05. september 2009 (MINAS) – V okviru medmuslimanske solidarnosti na Balkanu pod pokroviteljstvom turškega vrhovnega muftija dr. Alija Bardakoglua je bil v petek zvečer, 4. septembra 2009, organiziran iftar (večerja ob koncu posta) v Bukurešti, glavnem mestu Romunije, na katerem je v imenu Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji oziroma v imenu muftija dr. Nedžada Grabusa prisostvoval tajnik Nevzet Porić.

 

 

Na iftaru so bili prisotni muftiji iz Bolgarije, Albanije, Cipra, Črne Gore, Makedonije, Grčije in Bosne in Hercegovine. Domačin iftara je bil romunski mufti Murat Jusuf. Povabilu se je odzval romunski predsednik Traian Basescu in je na ta način izrazil svoje spoštovanje do Islamske skupnosti v Romuniji. V svojem kratkem nagovoru je predsednik Basescu pozval politike, da se seznanijo z islamom, ker se bodo na ta način znebili napačnih predsodkov o muslimanih.

 

Vrhovni mufti Turčije dr. Ali Bardakoglu je spomnil na pomembnost srečevanja muftijev na Balkanu kot način, da se okrepijo tradicionalne vezi med institucijami islamskih skupnosti zaradi ohranjanja in razvijanja duha znotraj muslimanske tolerance katero je treba promovirati v dialogu z drugimi verami in kulturami na Balkanu in Evropi. Šejh Bardakoglu se je zahvalil predsedniku Basescu za prisotnost in poudaril, da je lahko Romunija primer medverske in medkulturne tolerance.

 

Celotna romunska populacija znaša okrog 23 milijonov. Muslimanov je okrog 100 tisoč, ki so večinoma Tatari, ki svoje verske obveze izvršujejo v 50 džamijah.

 

Po iftaru je sledil sestanek med zbranimi verskimi dostojanstveniki. Ob tej priložnosti je tajnik Nevzet Porić predstavil stanje muslimanov v Sloveniji. Posebej je poudaril projekt izgradnje džamije v Ljubljani. Pozval je vse prisotne, da se vključijo v realizacijo tega projekta v mejah svojih možnosti.

 

Ob koncu je bilo zaključeno, da bo naslednji sestanek organiziran čez pol leta na Kosovu. Na tem sestanku bodo muftiji govorili o verskem izobraževanju otrok in mladine kot tudi o drugih načinih izobraževanja med muslimani na Balkanu.

 

 

 

bukaresta1.jpg

bukaresta2.jpg

bukaresta3.jpg

bukaresta4.jpg

bukaresta5.jpg