8.jpg

ZELO USPEŠNE HATME V LJUBLJANSKEM DŽEMATU

Ljubljana, 21. junij 2009, (MINAS) – V nedeljo, 21. junija 2009, na prvi poletni dan, so bile organizirane hatme (svečanost ob koncu verouka) v džematu Ljubljana. Zadnje hatme v Ljubljani so bile organizirane leta 2005.

 

Kot nikoli prej je bila današnja svečanost perfektno organizirana in izvedena. Imam Senad Karišik, ki imamsko delo opravlja v Ljubljani, je z odlično organizacijo povzdignil nivo takšnih manifestacij, ki se bodo v prihodnosti organizirale ne samo v Ljubljani ampak tudi v celotni Sloveniji. Od svojega prihoda v Slovenijo, pred enim letom in pol, je trdo delal z izbranih dvajset otrok in devetnajst starejših članov Islamske skupnosti, ki so svoje izobraževanje začeli pri imamu Vahidu Brdarju, nadaljevali pri imamu Nevzetu Poriću in imamu Sifetu Suljiću. Ženski del skupine se je izobraževal pri muallimah Ameli Brdar, Eli Porić in Izudini Karišik. Hatme so bile krona štiriletnega dela vseh devetintrideset slavljencev današnje svečanosti in sicer: Blerim Ramadani, Belmin Mustafoski, Amran Mustafoski, Alma Veladžić, Selma Veladžić, Lejla Veladžić, Sabina Musić, Ida Musić, Adelisa Sadiković, Lejla Hamulić, Edvina Šekić, Florim Ramadani, Aldin Brkić, Armin Brkić, Amer Nuhanović, Kamel Seferović, Sara Ramadani, Lejla Kanurić, Alma Ličina, Adelisa Rujović in starejša skupina: Jusuf Bajrić, Hasan Jusufagić, Smail Nuhanović, Esad Bajraktarević, Ilfad Mahmić, Fehim Avdić, Muhamed Kaltak, Smajo Ramić, Ermina Karanović, Vasva Selimović, Derviša Begić, Derviša Veljačić, Rešida Mandžić, Fikreta Avdić, Sedija Hasanagić, Sedija Durmić in Sabija Saloska.

Njihovo izobraževanje tokom štirih let je vsebovalo učenje arabske pisave in branje Kur’ana, preučevanje zgodovine islama, ibadata (bogoslužja), ahlaka (morale) in drugih verskih dolžnosti. Vsak kandidat in kandidatka današnje svečanosti se je predstavil z branjem določenih odlomkov iz Kur’ana, odgovarjali so na zastavljena vprašanja iz področja vere in so prepevali ilahije, pobožne pesmi posvečene Bogu.

Predsednik Izvršilnega odbora Medžlisa Ljubljana hadži Midhat Alagić je v imenu Odbora pozdravil prisotne. Izkoristil je priložnost in pozval prisotne, da se vključijo v projekt odplačevanja posojila, ki ga je Odbor najel za nakup prostorov na Cesti Andreja Bitenca 70 v Ljubljani. Čestital je slavljencem na doseženem uspehu kot tudi imamu Senadu Karišiku za odlično opravljeno delo.

Tajnik Islamske skupnosti Nevzet Porić, kot eden od imamov, ki je sodeloval pri izobraževanju kako mlajše tako tudi starejše skupine, je na kratko nagovoril prisotne. Spomnil je da so bile zadnje hatme v džematu Ljubljana organizirane leta 2005. Spominjam se dogodka iz leta 1998, ko so bile v Ljubljani organizirane hatme, ki so promovirale zelo uspešno generacijo. Danes jih lahko vidimo v džamiji, na dnevnih molitvah, na džuma namazu, ob mesecu ramazanu, pri aktivnem delu v Islamski skupnosti itd. Pričakujem, da bomo lahko videvali tudi današnje slavljence pogosto v džamiji in še vedno pri verouku. Čestitam imamu Senadu Karišiku za odlično opravljeno delo in pričakujem, da bomo vsi skupaj znali ceniti njegovo učenost in modrost, ki jo ima. Čestitam tudi staršem čigavi otroci so nas danes počastili z nepozabnimi trenutki, ki jih pravkar preživljamo, je sklenil tajnik Porić.

Mufti dr. Nedžad Grabus ni skrival svojega zadovoljstva. Dejstvo, da smo se zbrali v tolikšnem številu danes v Ljubljani potrjuje kvalitetno delo imama Senada Karišika in Izvršilnega odbora Medžlisa Islamske skupnosti v Ljubljani na čelu s predsednikom hadži Midhatom Alagićem. Izvršilni odbor se je soočil z velikim projektom nakupa te stavbe v kateri se nahajamo. Mesečne obveznosti so ogromne toda, do danes nikoli nismo prišli v situacijo, da ne bi uspeli izvrševati svoje obveznosti do banke. Vse kar delamo, delamo prostovoljno. Zato smo si za svoj moto vzeli del kur’anskega ajeta: Festebikulhajrat – Tekmujte v dobrem. Mi se trudimo lajšati prakticiranje vere in omogočiti vse pogoje za prijetno bivanje vseh naših članov, ko pridejo v džamijo. Vse to kar delamo mogoče ni pomembno za nas, vendar je pomembno za otroke, ki učijo o svoji veri. Zaradi njih se moramo maksimalno potruditi in jim priskrbeti boljše pogoje za prakticiranje vseh obveznosti in dolžnosti, ki jih od nas zahteva islam je sklenil mufti Grabus ob čestitki kandidatom današnjih hatmi v Ljubljani in njihovim staršem.

V svojem nagovoru je posebej poudaril kur’anske ajete s katerimi se ljudje spodbujajo k učenju in študiranju. Drugi aspekt, ki ga udeleženci verouka učijo je vprašanje vzgoje. Znanje brez vzgoje ni koristno. Pri verouku se učimo kakšen bo naš odnos do staršev, prijateljev in širšega okolja v katerem živimo. Učimo se kaj je toleranca in dobro delo kot tudi kaj je splošno dobro. Pozval je vernike, da ne pozabijo svoj prispevek za izgradnjo Islamskega verskega in kulturnega centra v Ljubljani. Priporočil je še, posebej pa mlajši skupini, da nadaljujejo z edukacijo iz področja vere ter, da ne pozabijo svojega imama in džamije.

Svečanosti je prisostvoval tudi hafiz Ismet Spahić, namestnik reisu-l-uleme, ki je tudi nagovoril prisotne. Po njegovem mnenju je pravica izobraževanja otrok pri verouku njihova pravica, ki jo kot starši ne smemo krajšati svojim otrokom. Presenečen je bil s številom zbranih vernic in vernikov, ki so se zbrali danes v Ljubljani. Povedal je še, da je Rijaset Islamske skupnosti izbral enega od svojih najboljših mož za delo v Slovenijo, ki danes obnaša funkcijo ljubljanskega muftija. Prepričan je, da bodo muslimani skupaj z dr. Nedžadom Grabusom uspeli z uspešnimi koraki priti do izgradnje Islamskega verskega in kulturnega centra v Ljubljani.

Ob koncu so bila podeljena darila slavljencem s strani Izvršilnega odbora Medžlisa Ljubljana in Ženskega združenja Zemzem.

V IMENU ISLAMSKE SKUPNOSTI V REPUBLIKI SLOVENIJI VSEM TISTIM, KI SO LETOS OPRAVILI HATME, ISKRENO ČESTITAMO IN PROSIMO BOGA, DA JIH NAGRADI ZA NJIHOV TRUD, KI SO GA VLOŽILI V PREUČEVANJE NJEGOVE ČASTNE VERE.

1.jpg

 

2.jpg

 

3.jpg

 

4.jpg

 

5.jpg

 

6.jpg

 

8.jpg

 

7.jpg