dzamija_lokacija.jpg

UPRAVNO SODIŠČE JE V CELOTI ZAVRNILO TOŽBO

Ljubljana, 23. junija (STA) – Upravno sodišče je izdalo sodbo, s katero je v celoti zavrnilo tožbo, ki jo je zaradi zavrnitve pobude za razpis referenduma o džamiji vložil mestni svetnik Mihael Jarc, je na novinarski konferenci povedal ljubljanski župan Zoran Janković. Zoper odločitev sodišča ni pritožbe, Janković pa je že podpisal sklep o objavi javnega natečaja za džamijo.

Janković je, kot je povedal, v takšno razsodbo sodišča verjel. Obenem je vesel, da je bila “ta nestrpnost, ki je bila izražena s strani Jarca, s tem dokončno zaključena”. S tem je Ljubljana po njegovem tudi dokazala, da je strpno mesto.

S tem je zadeva z referendumom za župana tudi zaključena, džamija pa “odvisna le še od finančnih sredstev, ki jih morajo zbrati investitorji”.

Kot je znano, je Janković v ponovljenem postopku 31. marca letos drugič zavrnil Jarčevo pobudo za razpis referenduma o džamiji, ker, kot je pojasnil takrat, ni napisana v skladu s statutom, zakonodajo in sodbo upravnega sodišča. Jarc pa je takoj zatem zoper njegovo odločitev vložil tožbe na upravnem sodišču.

Mufti dr. Nedžad Grabus je izjavil za medije, da je Islamska skupnost v Republiki Sloveniji in muslimani v Sloveniji po štiridesetih letih pripravljeni na marsikaj, celo na obstrukcije, ki bi se lahko pojavile v zvezi s tem projektom. Na vprašanje kako komentira odločbo Upravnega sodišča je povedal, da je pričakoval takšen razplet. Za Mihaela Jarca je povedal, da je on dober človek, ki se dolgo časa ukvarja z džamijo. Verjetno bo na koncu tudi nekaj prispeval za njeno izgradnjo. Mufti Grabus je zadovoljen z akcijo zbiranja denarja. Recesija, ki se je pojavila v tem času je vplivala tudi na projekt izgradnje džamije, toda prihod meseca ramazana nas korajži, ko govorimo o tem projektu je povedal mufti Grabus.

Islamska skupnost v Republiki Sloveniji je, 31. decembra 2008, kupila 11.364 m² zemljišča kjer bo gradila Islamski verski in kulturni center v Ljubljani. Cena zemljišča je znašala 4.568.328,00  EUR. Za dokončno plačilo je Islamska skupnost najela bančno posojilo v višini 2.650.000,00 EUR.

 

Sledi razpis arhitekturnega natečaja in pridobitev vseh potrebnih dovoljenj za začetek izgradnje.

dzamija_lokacija.jpg

 

zoran_jankovic.jpg

 

mihael_jarc.jpg