3.jpg

SLOVESNOST PRED DNEVOM DRŽAVNOSTI

Ljubljana, 24. junij 2009, (MINAS) – V sredo, 24. junija 2009, je v večernih urah potekala slovesnost pred dnevom državnosti Republike Slovenije na Trgu republike v Ljubljani. Svečanosti sta se udeležila mufti dr. Nedžad Grabus in tajnik IS Nevzet Porić. Pred začetkom slovesnosti je potekala slavnostna seja Državnega zbora, ki se je udeležil mufti dr. Nedžad Grabus.

 

Na slovesnosti ob dnevu državnosti je bil slavnostni govornik predsednik države dr. Danilo  Türk, ki je dejal, da so Slovenci izkazali domoljubje v vseh odločilnih trenutkih zgodovine.

To velja tako za čase oblikovanja ideje o zedinjeni Sloveniji, narodnoosvobodilnega boja med drugo svetovno vojno kot tudi za osamosvojitveno vojno pred osemnajstimi leti, je poudaril. “Vam, ki ste v boju tvegali največ, in tistim, ki ste v bojih izgubili najdražje, gre danes, ob polnoletnosti države, največja zahvala,” je dodal.

Pred osemnajstimi leti je tako Slovenija stopila na pot suverenosti in neodvisnosti. “Danes, po osemnajstih letih, smo na koncu pomembnega dela te poti. V človeškem življenju je osemnajsti rojstni dan tudi čas polnoletnosti,” je dejal predsednik in dodal, da čas polnoletnosti prinaša nove odgovornosti in zahteva pravo mero zrelosti.

Težaven začetek poti mlade države
Začetek poti je bil težaven, saj smo bili soočeni z agresijo jugoslovanske vojske in dvomi glede osamosvojitve, ki so prevladovali v mednarodni skupnosti. Kljub temu pa smo po Türkovih besedah državnost uspešno in hitro izbojevali na bojnem polju in za pogajalsko mizo. “S svojo hrabrostjo in preudarnostjo v boju ste neprecenljivo prispevali k naši državnosti in k našim uspehom v miru. Hvaležni smo vam in ponosni smo na vas,” se je predsednik zahvalil vsem, ki so pomagali izboriti neodvisnost.

Dosežki številni, brez napak ni šlo
V času od osamosvojitve je Slovenija dosegla številne zastavljene cilje, med drugim vključitev v evropsko povezavo in Nato, predsedovali pa smo tudi mednarodnim organizacijam. Zagotovili smo visoko raven socialne varnosti, skrbeli za kulturo in jezik. Kljub temu pa brez napak ni šlo, je poudaril predsednik. Sem po njegovih besedah sodi premalo premišljena denacionalizacija in koncentracija lastništva v procesih privatizacije. “Premalo smo storili za tehnološko posodabljanje industrije. Premalo smo vlagali v raziskave in razvoj,” je opozoril. Prav tako bi po Türku lahko bila boljša kakovost visokega šolstva in spodbujanje ustvarjalnosti.

Poleg tega gospodarsko še nismo na ravni razvitih sosedov, izboljšati moramo javne službe in več skrbi nameniti okolju, meni predsednik Danilo Türk.

S politično uporabo naših bolečin v preteklosti je treba nehati, še meni predsednik. Po njegovih besedah je treba kaznovati zločine in ohraniti pieteto do žrtev, odkrivanje zgodovinskih resnic pa je stvar zgodovinarjev.

Predsednik opozoril na probleme mladih
Sedaj morajo biti naše misli usmerjene v prihodnost, zlasti k problemom mlade generacije, je dodal Türk. “Vse preveč imamo mladih, ki nimajo stalne zaposlitve, ki so odvisni od kratkoročnih pogodb. Delež naših mladih, ki so le začasno zaposleni, je eden najvišjih v Evropski uniji. Vse preveč imamo mladih, ki izgubljajo delo, ki ne morejo najemati kreditov in si le stežka ustvarjajo materialne podlage za družino,” kar mora po besedah predsednika skrbeti tudi državo.

Po besedah Türka nas čakajo velike naloge, ki zahtevajo, da z državo ravnamo pametno. Vendar pa naš razvoj in vsakdan nista odvisna le od države, temveč tudi od solidarnosti in občutka za skupnost, je še opozoril predsednik in državljane pozval, naj praznujejo samozavestno in z dobrimi občutki. (Vir: MMC RTV SLO)

1.jpg

 

2.jpg

 

3.jpg

 

4.jpg