lpm8.jpg

SLOVESNOST V LOGU POD MANGARTOM

Log pod Mangartom, 14. junij 2009, (MINAS) – V nedeljo, 14. junija 2009, je Mešihat Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji v sodelovanju z Medžlisom Islamske skupnosti Jesenice in imamom Seadom Karišikom organiziral svečanost na vojaškem pokopališču v Logu pod Mangartom.

 

Že četrto leto zapored se verniki in vernice zbirajo na tem mestu in se spominjajo žrtev Prve svetovne vojne, ki so se borili na strani Avstro-Ogrske monarhije. Po podatkih Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji sta na vojaškem pokopališču v Logu pod Mangartom pokopana 102 bošnjaška vojaka. Na podlagi dovoljenja Zavoda za ohranjanje kulturne dediščine Republike Slovenije – Območna enota Nova Gorica, je Islamska skupnost v Republiki Sloveniji, 18. avgusta 2007, zamenjala križe, ki so bili postavljeni na grobovih borcev – muslimanov in je postavila ustrezna nagrobna obeležja t.i. nišane.

V koledar svojih aktivnosti je Islamska skupnost v Republiki Sloveniji uvrstila tudi dogodek spomina na žrtve iz Prve svetovne vojne. Zato se že četrto leto verniki in vernice zbirajo v Logu pod Mangartom in se spominjajo žrtev Prve svetovne vojne. Tako je bilo tudi letos. Na svečanosti so se zbrali poleg muftija dr. Nedžada Grabusa in tajnika Nevzeta Porića številni imami, predsedniki izvršilnih odborov, člani Zbora IS in številni verniki in vernice iz vseh džematov Islamske skupnosti v Sloveniji. Med zbranimi je bil tudi načelnik Upravne enote Tolmin g. Zdravko Likar, ki je zbrane tudi na kratko nagovoril.

Slavnostni govornik je bil mufti dr. Nedžad Grabus, ki se je najprej zahvalil g. Likarju za dosedanjo pomoč in sodelovanje pri ureditvi pokopališča. Povedal je tudi, da se je s problemom zamenjave križev na grobovih padlih muslimanov najprej ukvarjal g. Isnam Taljić. Veliko je temu prispeval tudi dr. Ahmed Pašić. Zato se jim je še enkrat zahvalil. V nadaljevanju je spomnil, da so se Bošnjaki borili v Prvi svetovni vojni na strani Avstro-Ogrske, ki je imela visoke standarde in enake pravice in možnosti za vse njene državljane. »Pravzaprav je to bila današnja Evropska Unija, ki se bori za enakopravnost med ljudmi, ki se bori za enake možnosti vseh svojih državljanov, ki se bori za toleranco med ljudmi, ki se bori za sobivanje različnosti, ki se bori zoper diskriminacijo med ljudmi itd. Danes se nismo zbrali v Logu pod Mangartom, da odgovarjamo na vprašanja, ki so pomembna za zgodovino kot je npr. zakaj je prišlo do vojne, kdo je kriv za to itd. Danes smo se zbrali, da se spomnimo padlih borcev in jim izrečemo molitev. Veseli me, da danes številni ljudje, pa tudi mediji, to pokopališče omenjajo kot mesto, ki je ponos Slovenije, ker praktično dokazuje medkulturno in medversko sobivanje v teh krajih. Pričakujem, da bomo kmalu v tem mestu postavili spominsko ploščo, ki bo obeleževala mesto na katerem je leta 1916, stala prva džamija v Sloveniji«, je med drugim povedal dr. Grabus.

G. Zdravko Likar je z veseljem sprejel pobudo in povedal, da je potrebno čim prej začeti uradni postopek in postaviti spominsko ploščo za džamijo. Za to ni nikakršnih zadržkov.

Sledilo je branje sure (poglavja) Ja-sin iz Kur’ana, ki so ga prebrali zbrani imami. Ob koncu je mufti dr. Nedžad Grabus izrekel molitev. Sledila je opoldanska molitev na prostem, ki jo je vodil mufti dr. Nedžad Grabus, ki je pomenila tudi zaključek slovesnosti.

 

lpm1.jpg

 

lpm2.jpg

 

lpm3.jpg

 

lpm4.jpg

 

lpm5.jpg

 

lpm6.jpg

 

lpm7.jpg

 

lpm8.jpg

 

lpm9.jpg