amb1.jpg

BODOČI VELEPOSLANIK R. SLOVENIJE V BiH OBISKAL MUFTIJA

Ljubljana, 10. junij 2009, (MINAS) – V sredo, 10. junija 2009, je njegova ekscelenca g. Andrej Graseli obiskal muftija dr. Nedžada Grabusa v njegovem uradu na Grablovičevi ulici 14 v Ljubljani.

 

Razlog za to srečanje je bil, da je g. Graseli želel pred odhodom v BiH slišati mišljenja muftija povezana s situacijo v Bosni in Hercegovini ter o življenju Bošnjakov v Sloveniji.

V razgovoru je mufti Grabus veleposlaniku predstavil delovanje Islamske skupnosti v Sloveniji, njeno organiziranost, narodnostno sestavo njenih članov itd.

V nadaljevanju je govoril o svojem videnju situacije v Bosni in Hercegovini in Sarajevu. Verske skupnosti, še posebej pa Islamska skupnost v BiH, imajo važno vlogo ko govorimo o BiH. Priporočam vam, da ustvarite kontakte z verskimi skupnostmi in predstavniki kulturnega življenja v BiH. Na žalost, v BiH ne obstaja edinstvena politika. Zaradi tega bi bilo dobro, da ste vi kot veleposlanik nevtralni ko govorimo o treh narodih v BiH. V Bosni je potrebno poudariti evropsko perspektivo, brez katere si je težko zamisliti BiH. Evropa mora pomagati Bosni in Hercegovini na tej poti, ker je to njena moralna obveza. BiH mora ohraniti svojo državno identiteto. Vsi narodi morajo imeti enake pravice, a tudi enake priložnosti. Verjamem, da vam bo lepo v Bosni in Hercegovini v času vašega mandata, je med ostalim povedal mufti Grabus.

Veleposlanik Graseli je povedal, da je stališče slovenske politike da BiH mora ostati celovita. Pot k Evropi je trnovita. No, upam da bodo hitro odpravljene vse ovire za ukinitev viznega režima in da bodo državljani BiH lahko neovirano potovali v države Evropske unije. V nadaljevanju je g. Graseli muftiju povedal, da bo Veleposlaništvo Republike Slovenije v kratkem odprlo konzularni oddelek v Banja Luki, s čimer bi olajšali državljanom BiH iz tega dela Bosne pridobivanje vstopnih vizumov za Slovenijo. Po odpravi viznega režima bo konzulat služil za pridobivanje delovnih dovoljenj in podobno.

Na koncu je mufti Grabus zaprosil g. Graselija, da kot veleposlanik pomaga Islamski skupnosti v Sloveniji v povezavi s projektom izgradnje džamije v Ljubljani. V BiH je registriranih okoli sto petdeset slovenskih podjetij, ki bi se lahko vključile v ta projekt.

 

amb1.jpg

 

amb2.jpg