kocevje9.jpg

DAN DŽEMATA IN NOGOMETNI TURNIR V KOČEVJU

 

Kočevje, 31. maj 2009, (MINAS) – V nedeljo, 31. maja 2009, je bil obeležen »Dan džemata Kočevje« z organizacijo nogometnega in šahovskega turnirja, metanje krogle in vlečenju vrvi. Temu dogodku so se odzvali člani Islamske skupnosti iz vse Slovenije. Prisotni so bili vsi imami iz Slovenije, predsedniki odborov, člani Mešihata, Zbora in številni drugi. Organizatorji ocenjujejo, da je bilo prisotnih čez tisoč oseb na stadionu Koblarji.

 

Za nogometni pokal in nagrado se je potegovalo 21 moštev iz vse Slovenije in dve ekipi iz Avstrije in sicer: Jesenice, Kranj, Ljubljana, Kamnik, Postojna, Sežana, Ajdovščina, Koper, Kočevje, Novo mesto, Maribor, Velenj, Litija, Avtohiša Vrtač, Mladinski krog Jesenice, Celje, Tržič, Gradec in Wels

 

Prvo mesto je osvojilo moštvo iz Kočevja, drugo mesto je pripadlo Kopru in tretje Ljubljani.

 

V metanju krogle je najdaljšo razdaljo dosegel g. Ermin Budimlić iz Ljubljane.

 

Zmagovalec v šahovskem turnirju je bil g. Hilmija Ahmetović iz Krškega.

 

V tekmovanju vlečenja vrvi je bila najboljša skupina iz Kočevja.

 

Ob opoldanski molitvi, ki je bila organizirana na prostem, je spregovoril mufti dr. Nedžad Grabus, ki je pohvalil delo imama Samira Jusića in Izvršilnega odbora Medžlisa Kočevje. Veseli ga, da se takšna manifestacija oziroma obeleževanje dneva džemata Kočevje organizira vsako leto. Izpostavil je dejstvo, da je zelo lepo videti ljudje, ki se družijo in so veseli brez kakršnihkoli izgredov in konzumiranja alkohola, ki je v islamu prepovedan. Zaželel je tekmovalcem dobre rezultate, organizatorjem pa uspešen zaključek manifestacije.

 

Prisotne je nagovoril tudi hafiz Sulejman Bugari, ki je ob razlagi termina »vera« prisotnim razlagal enostavnost verovanja in prakticiranja islama. Kasneje je prepeval ilahije (pobožne pesmi) in navduševal zbrano množico.

 

Džemat Kočevje je bil organiziran leta 1991, kot sestavni del Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji. Ta džemat zavzema področje Ribnice in Kočevja. V džematu Kočevje živi okrog 150 muslimanskih družin, ki so večinoma po poreklu iz Zahodne Bosne. Imam Samir Jusić kot imam v Kočevju dela od leta 2005.

kocevje2.jpg

 

kocevje3.jpg

 

kocevje4.jpg

 

kocevje5.jpg

 

kocevje6.jpg

 

kocevje7.jpg

 

kocevje8.jpg

 

kocevje9.jpg

 

kocevje1.jpg