ek2.jpg

AKADEMIK ENES KARIĆ OBISKAL ISLAMSKO SKUPNOST V SLOVENIJI

 

Ljubljana, 06. junij 2009, (MINAS) – Od srede, 03. do 05. junija 2009, se je v Ljubljani mudil akademik Enes Karić. Gre za najboljšega strokovnjaka s področja tefsira oz. hermenevtike Kur’ana na področju Jugovzhodne Evrope. Dr. Enes Karić je profesor na Fakulteti za islamske znanosti v Sarajevu in prevajalec Kur’ana v bosanski jezik. Trenutno predava na nemški univerzi »Ludvig Maximilian« (LMU) v Minhenu.

 

Razlog njegovega obiska v Sloveniji je sestanek, ki ga je organizirala Študentska založba v zvezi s prevodom Kur’ana. Namreč, prof. dr. Enes Karić, mufti dr. Nedžad Grabus in tajnik Nevzet Porić so se najprej srečali na delovni večerji s predstavniki Študentske založbe v zvezi s tem projektom. Organiziran je bil tudi delovni sestanek s prevajalcem Kur’ana Mohsenom Al-Hadijem, uredništvom izdaje in predstavniki Študentske založbe kjer so bili določeni nadaljnji koraki glede dokončanja tega zelo pomembnega projekta.

 

Prof. dr. Enes Karić je obiskal muftija dr. Nedžada Grabusa v njegovem uradu. Mufti dr. Nedžad Grabus je dr. Karića seznanil s projekti Islamske skupnosti v Sloveniji posebej pa s projektom izgradnje džamije oziroma Islamskega verskega in kulturnega centra v Ljubljani. Po srečanju z muftijem je dr. Karić obiskal lokacijo kjer se bo gradila džamija v Ljubljani.

 

Kasneje se je v prostorih Islamske skupnosti srečal s podjetniki, ki so pomagali Islamski skupnosti v njenih projektih, z imami in predsedniki odborov. S kratkim nagovorom je dr. Karić spomnil na tri angleška »L«, ki pomenijo: law – zakon, loyalty – lojalnost in language – jezik. Vse to je za vsakega muslimana in muslimanko, ki živijo na Zahodu zelo pomembno. Treba je spoštovati zakone države v kateri živimo, potrebno je biti lojalen državljan in treba je dobro poznavati jezik države v kateri živimo, meni dr. Karić.

Ta dogodek je popestril Eldin Huseinbegović, ki se te dni nahaja v Ljubljani, s prekrasnim prepevanjem ilahij.

 

V petek je dr. Karić pred džumo-namaz (tedensko molitvijo) v svojem stilu nagovoril zbrane vernike v Ljubljani. Skozi ajete (stavke) sure Al-Anam je razložil deset Božjih zapovedi, ki smo jih dolžni spoštovati in sicer: da je potrebno verovati v Boga in ne smemo imeti nikogar Njemu enakega, spoštovani starše, spoštovati svetost življenja oz. ne ubij nikogar, ne segajte po imetju sirot, bodi pravičen pri merjenju in tehtanju itd.

ek1.jpg

 

ek2.jpg

 

ek3.jpg

 

ek4.jpg

 

ek5.jpg

 

ek6.jpg