festival7.jpg

TRETJI FESTIVAL BOSANSKE HRANE NA LJUBLJANSKEM TROMOSTOVJU

 

 

Ljubljana, 04. april 2009, (MINAS) – V soboto, 04. aprila 2009, je bil točno ob 11 uri svečano odprt 3. festival bosanske hrane, ki ga je organiziralo Žensko združenje Zemzem.

V uvodnem delu je v Imenu društva Zemzem ga. Ela Porić pozdravila prisotne posebej pa muftija Islamske skupnosti dr. Nedžada Grabusa in podžupana g. Janija Möderndorferja, ki je v imenu župana Zorana Jankovića pozdravil prisotne in čestital članicam Zemzema za odlično pripravo 3. festivala bosanske hrane v središču Ljubljane.

Ga. Porić je še dodala, da sta bila prva dva festivala organizirana na Gospodarskem razstavišču. Oba festivala sta bila zelo uspešna. Bil je velik odziv in veliko povpraševanje po bosanskih specialitetah. Zato so se odločile, da letošnji festival organizirajo na prostem oziroma v središču Ljubljane. Da bi festival čim več popestrile so  povabile g. Nasira Jabučarja iz Sarajeva, ki je že v različnih mestih predstavil Guinnessovo džezvo oziroma vrč za kavo. Žal g. Jabučarja ni bilo v Ljubljani toda njegov izdelek oziroma džezva je navduševala številne obiskovalce, ki so lahko popili brezplačno kavo iz džezve velikanke.

Poleg džezve so bile predstavljene različne bosanske jedi, slane in sladke, ki so jih pripravile članice Zemzema. Hrano so prodajale, izkupiček od prodane hrane pa so namenile izgradnji džamije v Ljubljani. V tem letu je moto Zemzema: “Vsi in vse za džamijo”.

Predsednica Zemzema ga. Elvira Alagić se je zahvalila Islamski skupnosti v Republiki Sloveniji za vso pomoč, ki so jo deležne v različnih projektih. Posebej se je zahvalila Mestni občini Ljubljana na čelu z županom Zoranom Jankovićem, ki so jim omogočili, da Festival organizirajo v središču Ljubljane. Zahvalila se je tudi kulturnim društvom “Sevdah” in “Sandžak”, ki sta sodelovala v otvoritvenem programu. Posebne zahvale s strani predsednice Zemzema so bile deležne članice Zemzema, ki so pripravile hrano za to manifestacijo.

Mufti dr. Nedžad Grabus je izrazil zadovoljstvo, da je prišlo do realizacije tega simpatičnega in z druge strani pomembnega projekta. Pohvalil je članice Zemzema za organizacijo Festivala. Posebej ga je navdušila džezva v kateri je bilo pripravljeno nekaj sto litrov kave za vse obiskovalce Festivala. Prepričan je, da so takšni projekti prispevek medkulturnem dialogu in medkulturnem življenju v mestu kot je Ljubljana.

Ob koncu so se članice Zemzema zahvalile g. Romanu Jakiču za njegova prizadevanja pri reševanju vprašanja izgradnje džamije v Ljubljani in mu predale skromno darilo.

G. Roman Jakič se je zahvalil organizatorjem predvsem za darilo in za popestreno ljubljansko sobotno dopoldne. Prepričan je, da se bo sodelovanje še naprej nadaljevalo ter, da se bodo realizirali tudi drugi projekti, ki bodo prispevali k boljšemu razumevanju med ljudmi.
 
Kavo so poskusili številni znani obrazi kot je bivši predsednik Republike Slovenije gospod Milan Kučan.

 

festival3.jpg

 

festival6.jpg

 

festival7.jpg

 

festival8.jpg

 

festival9.jpg

 

festival10.jpg

 

festival1.jpg

 

festival4.jpg

 

festival11.jpg