img2.jpg

AKCIJA ČIŠČENJA ZEMLJIŠČA ZA DŽAMIJO

Ljubljana, 18. april 2009, (MINAS) – V soboto, 18. aprila 2009, je Mešihat Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji organiziral akcijo čiščenja zemljišča na katerem se bo gradil Islamski versko kulturni center oziroma džamija v Ljubljani.

 

Ob tej priložnosti se je zbralo okrog tisoč ljudi, ki so prišli iz vseh džematov iz Slovenije na čelu z imami in predsedniki izvršilnih odborov medžlisov. Iz Kopra in Jesenic so člani Islamske skupnosti prišli z avtobusi. Akcije sta se med drugimi udeležila tudi direktor radija Islamske skupnosti v BiH g. Remzija Pitić in direktor Agencije za halal certificiranje g. Amir Sakić.

 

Akcija se je začela ob 10 uri in je trajala do 18 ure. To je bilo prvo zbiranje muslimanov na parceli, ki jo je Islamska skupnost kupila 31.12.2008, z namenom, da se na isti končno zgradi džamija. Celotna kupnina za 11.364 m2 je znašala 4.568.328,00 EUR. Natanko pred štiridesetimi leti je bil prvič podan zahtevek za dodelitev parcele kjer naj bi se gradila džamija v Ljubljani. Verjetno je bil to razlog, da so se verniki zbrali v tolikšnem številu na prvi akciji čiščenja. S svojim prihodom so pokazali, da si želijo mesto kjer se bodo lahko zbirali, družili, molili, izobraževali in izpopolnjevali.

 

Ob tej priložnosti je bila prvič opravljena molitev na tem zemljišču. Molitev je vodil mufti dr. Nedžad Grabus. Po besedah številnih vernikov je bil to poseben občutek čeprav je bila molitev opravljena na prostem.

 

Ob koncu akcije oziroma okrog 17 ure je zbrane vernike in vernice obiskal župan Mestne občine Ljubljana g. Zoran Janković skupaj z udeleženci mednarodne konference »Ljubljanski kongres« med katerimi je bil tudi predsednik Mednarodnega evropskega gibanja g. Pat Cox, g. Roman Jakič in drugi.

 

V pozdravnem nagovoru je župan Janković izrazil svoje zadovoljstvo, da se je vodstvo Islamske skupnosti odločilo za ta korak in pokazalo vsem tistim, ki so že desetletja odlagali smeti na tem mestu kaj pomeni čistoča in čisto okolje. Po njegovih besedah je Ljubljana najlepše mesto na svetu in ko bo zgrajena džamija bo še lepše. Povedal je tudi, da ima Ljubljana najboljšega muftija na svetu kar je bilo nagrajeno z velikim aplavzom zbranih vernikov. Povedal je še, da pričakuje v kratkem arhitekturni natečaj za podobo džamije v Ljubljani, ki naj bi bil zaključen do polovice septembra 2009. Obljubil je, da bo polovico stroškov arhitekturnega natečaja plačala Mestna občina Ljubljana.

 

Gospod Roman Jakič je čestital zbranim za odlično opravljeno delo. Pozdravil je v svojem nagovoru g. Pata Coxa, ki si vedno prizadeva živeti in promovirati enakopravnost med različnimi. Obljubil je da se bo osebno še naprej prizadeval za enakopravnost v Sloveniji posebej pa, ko se govori o projektu izgradnje džamije v Ljubljani. Veseli ga, da ima Ljubljana tako odprtega župana, ki zna prisluhniti vsem vprašanjem posebej pa, ko je treba pomagati manjšinski skupnosti. Čestital je županu Jankoviću, ker se je odločno zoperstavil pobudi za referendum in je z veseljem zaključil svoj nagovor z informacijo, da referenduma o višini minareta ljubljanske džamije ne bo.

 

Na kratko je prisotne pozdravil tudi g. Pat Cox in izrazil svoje zadovoljstvo, da deli srečo in veselje z vsemi zbranimi. Čestital je županu Jankoviću za odločno držo in uresničevanje načrtov glede izgradnje džamije v Ljubljani.

Mufti dr. Nedžad Grabus se je v svojem imenu in imenu Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji zahvalil vsem prisotnim za prihod. Posebej se je zahvalil županu Zoranu Jankoviću in udeležencem mednarodne konference »Ljubljanski kongres«, ki so si vzeli čas in obiskali lokacijo kjer bo zgrajena džamija v Ljubljani.

Vesel je, ker lokacija med Parmovo in Kurilniško ulico ne bo več ilegalno odlagališče smeti v Ljubljani temveč bo to prostor, ki bo vedno izžareval čistočo in ponos Ljubljane. Povedal je še zbranim gostom, da v kolikor se niso do danes srečali z evropskimi muslimani, da imajo priložnost, da jih spoznajo tukaj. To smo mi, evropski muslimani.

Ob koncu je podaril županu Jankoviću sliko, ki jo je v bakru pripravil g. Naser Jabučar iz Sarajeva s podobo glavnega bosansko-hercegovskega mesta na kateri se vidijo objekti vseh treh oziroma štirih monoteističnih religij in sicer katoliške, judovske, pravoslavne in islamske. Ljubljani manjka samo še minaret. Upam, da bo kmalu zgrajen je sklenil mufti Grabus.

 

Ob koncu se želimo zahvaliti vsem aktivistom, ki so pomagali v akciji čiščenja. Posebej se zahvaljujemo tistim, ki so prispevali mehanizacijo in prevoz odpadkov s prizorišča.

 

Iskrena hvala gre tudi članom IOM Ljubljana g. Midhatu Alagiću, imamu Senadu Karišiku, g. Esadu Bajraktareviću, Zilhadu Kudiću in vodji akcije g. Safetu Jakupoviću za perfektno organizacijo in pripravo tega zgodovinskega dogodka za Islamsko skupnost v Republiki Sloveniji.

 

Nekoliko utrinkov si lahko ogledate na spletni strani 24ur.com oz. TUKAJ!